Derince Limanı’nda Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında meydana gelen patlama, Kocaeli olarak diken üstünde yaşadığımız gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.

Derince Limanı'ndaki patlama sonrası ilk akla gelen Dilovası oldu.

Akaryakıt ve kimyasal yüzlerce tanklarla çevrilmiş durumda olan Dilovası, her biri adeta birer saatli bomba olan bu tanklar sürekli yenileri ekleniyor.

Peki Dilovası’nda bulunan yaşam alanları ile iç içe olan bu kimyasal tanklar ne kadar tehlike arz ediyor?

ekonomim.com'dan Osman Kılıç'ın ''Dilovası alev topuna döner!'' başlık haberinde Ege Kimya Ar-Ge Direktörü Dr. Derya Erçıkan'da Kimya sektöründe kümelenmenin önemine işaret ettiği açıklamasında Dilovası örneğine yer verdi.

Ege Kimya Ar-Ge Direktörü Dr. Derya Erçıkan, üretimin altyapısı hazır ve tüm önlemlerin alındığı, yerleşim yerlerine en az 5 kilometre mesafedeki kümelerde yapılması durumunda yaşanacak bir afetin en az hasarla atlatılabileceğini belirtti. Olası bir afet durumu senaryosunu da paylaşan Erçıkan, “Örneğin Dilovası, solvent ve kimyasal tankları, okullar, yerleşim ve fabrikalar hepsi aynı bölgede. Olağandışı bir durumda bölge alev topuna dönebilir” uyarısında bulundu.

Dr. Derya Erçıkan kimdir?

1960 yılında İstanbul'da doğdu . Orta ve lise öğrenimini Saint-Benoit Fransız Lisesinde tamamladı. Lisans ve Doktora derecelerini İTÜ Kimya ve Metalürji Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünde , Yüksek Lisans derecesini İngiltere'de Leeds Üniversitesi Fuel & Energy Bölümünde 'Çevre Kirliliği Kontrolü ve Deterjanların Doğada parçalanabilirliği konusunda 1416 sayılı kanunla Sağlık Bakanlığı Bursu ile tamamladı.

1987 yılında yurda döndü ve önce Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünde Başasistan olarak görev yaptı.

1990 yılında İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümüne Araştırma Görevlisi olarak ve Doktora tezini tamamlamak üzere döndü.

1993 yılı Aralık ayında Ar8ıGe Müdürü olarak girdiği Ege Kimya San ve Tic. A.Ş. de, 2000 yılında ARGE ve Laboratuvarlar Müdürü, 2001-2010 arası Evonik/EGESil ortaklığında ARGE Müdürü, 2010 yılı itibarı ile de tüm grupta Teknik ve ARGE Direktörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir erkek çocuğu sahibi olan Derya Erçıkan iyi derecede Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

Cefic CEES (Soluble Silicates) Teknik Komite üyesidir. Cefic REACH Brüksel toplantılarında 2002'den itibaren Mustafa Bağan ile birlikte Avrupa Birliği dışındaki tek sanayi temsilcisi üye olarak yer almıştır.