Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan ASİAD  Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği’ni Genel Başkanlığını yürütmekte olan Gebzeli Ömer Faruk Başaran, siyasi liderleri ağırladı.

Avrasya Sanayi ve İş Adamları Derneği (ASİAD) Olağan Genel Kurul Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra Saadet partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu da katıldı.

AK Parti yönetimiyle ters düşen ve ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildikten sonra düzenlediği basın toplantısıyla istifa kararı aldığını duyuran Davutoğlu, Avrasya Sanayi ve İş Adamları Derneği Olağan Genel Kurulu'na katıldı.

Ahmet Davutoğlu, Gebzeli işadamı Ömer Faruk Başaran'a yeni kuracağı partide yer vermek istediği siyaset kulislerinden edinen bilgiler arasında yer aldı..

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Parti Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrasya Sanayici ve İş Adamları Derneği, 5. Olağan Genel Kuruluna katıldı. Açılış konuşmasını yapan Asiad Genel başkanı Ömer Faruk Başaran, "Sosyal medyada yasaklar koyarsanız, düşüncelere sınır koyarsanız, adaleti sağlamazsanız, ekonomik güveni oluşturmazsanız ne gelişimden nede kalkınmadan bahsedemeyiz."dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin olmadığı, hukukun üstünlüğünün olmadığı, yargının bağımsız olmadığı, adaletin olmadığı bir ülke gelişmez, büyümez. Adaleti görmezden gelirseniz, ‘Benim her söylediğim kanundur, her söylediğim adalettir’ anlayışına teslim olursanız, Türkiye büyümez” dedi.

Avrasya Sanayici ve İş Adamları Derneği, 5. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirdi. Kurula CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Parti Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu katıldı. Toplamının düzenlediği Topkapı Mercure Otel’in lobisinde bir araya gelen siyasiler, bir süre programa ilişkin sohbet etti, ardından toplantı salona geçildi. Kurula eski AKP İl Başkanı Selim Temurcinin katılması da dikkat çekti. Toplantı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal marşıyla başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ASİAD Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran,“Organize sanayi bölgesi kurmak gibi amacımız var. Değişim ve gelişim ilkemiz var. Takım çalışması ruhuyla çalışıyoruz. Avrasya çapında AR-GE çalışmaları yapıyoruz. Avrasya’nın teknolojide lider markalar sunması için çalışmalar yapıyoruz” dedi. Ardından kürsüye çıkan Temel Karamollaoğlu da “Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmek çok mutlu edici bir şey. Gerçi millet bizi sürekli buluşturuyor” dedi. Karamollaoğlu, ASİAD’ın dünya siyasetinde önemli bir etkisi olduğunu söyleyerek, “biz tüm dünyayı dikkate almadan bir politika oluşturmamız kolay değildi. Dünyada huzur ve adalet olursa ki ülkemizde de olur. Önce kendi evimizden kendi memleketimizden başlamamız lazım. Başlarsak dışarıda da o kadar sağlam adım atabiliriz. Ülkemizdeki bütün faaliyetlerin temelinde huzur ve refah vardır. Sermaye ülkeyi terkediyor. O sermayeyi faaliyet alanında kullanacak olan fikir sahipleri de gidiyor. Geriye sadece kaba kuvvete boyun eğen veya kaba kuvveti uygulayanlar kalıyor. Ülkede işsizlik artıyor. Resmî rakamlarla 5, gayriresmi rakamlarla 8-9 milyonu aştı zaten. Gelir dağılımlar da adaletsiz. Doğru tespitler yaparak doğru çareler üretilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

GÜNEY KORE’DEN ÖNCE OTOMOBİL ÜRETEN BİR ÜLKEYİZ

Ahmet Davutoğlu da isim vermeden Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, “Kriz yoktur demek basiretsizlik. Bunlar krizi yönetemeyecek durumda, bu noktada eleştiride bulunanı dış odak ilan ediyorlar. Bu kadar bina diktiler ekonomi mahvoldu. Bina üretmez ki...Krizleri yönetmemiz lazım. Tüm fikirlere açık olmak lazım. Krizi analiz edip engelleyerek süreci yöneceksiniz. Krizin çözülmesinin ötesinde konuşulmasını engelliyorsanız düşünce üretilmesi üzerinden çözüm bekleyemezsiniz. Malesef bugün ülkemizde düşünce özgürlüğü kısıtlanıyor. Tavuz verilmemesi gereken ilk ilkemiz düşünce özgürlüğünün kısıtlanması olmalıdır” diye konuştu. Yeni Parti çalışmaları yapan Davutoğlu’nun konuşmasının ardından “Genel Başkanlarımıza Teşekkür ediyoruz” diyerek kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, “Sizi biraz geriye götüreyim, 1970’li yıllara. Türkiye, Yunanistan, İspanya, Portekiz, Güney Kore aşağı yukarı aynı düzeydeydi. Kişi başına gelirleri de aynı düzeydeydi. İtalya’nın bir parça yüksekteydi. ve biz Güney Kore’den önce otomobil üreten bir ülkeyiz. 50 yıl sonraya gelelim. Yunanistan bizi geçti, Portekiz geçti, İtalya zaten ortada. ve biz çok geride kaldık. Eğer biz 49 yılda az önce saydığım ülkelerin gerisine düştüysek bunun sorumlusu da siyasetçilerdir” dedi. Hukukun ve demokrasinin değerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakan düşünce özgürlüğü olarak açıkladı. Adaletin olmadığı bir ülke gelişmez, büyümez. Eğer ben farklı düşünüyorsam bunu bir zenginlik olarak algılamamız lazım. Yoksa o toplum kalkınmaz. Adaleti görmezden gelirseniz, ‘Benim her söylediğim kanundur, her söylediğim adalettir’ anlayışına teslim olursanız, Türkiye büyümez” diye konuştu.

ÜRETEN BİR TOPLUM ZENGİN BİR TOPLUMDUR

Türkiye’nin beyin göçü yaptığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Adaleti eğer görmezden gelirseniz ve benim her söylediğim kanundur derseniz Türkiye büyümez arkadaşlar. Ne yabancı sermaye gelir ne başka bir şey. Beyin göçü veriyoruz. Biz alıyoruz, yetiştiriyoruz, okutuyoruz tam verimli çağa geliyor. Türkiye yerine Hollanda’ya, Kanada’ya, Danimarka’ya gidiyor. Maliyet bize, kar onlara. Bu tabloyu yaratan kim? Siyasi anlayış. Buna artık teslim olmayın. Yani ayağınıza kurşun sıkmayın” diye konuştu. Türkiye’nin üreten bir ülke olması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin borçlanmaması lazım-. Elbette yeri gelir borçlanırsınız. Borçların çevrilebilir olması lazım. Borç aldığınız ülkenin size talimat verir noktaya gelmemesi lazım. Üretmek şudur, her alanda üretmektir. Tarımda, fabrikada, üniversite, sanat alanında üreteceksiniz. Üreten bir toplum zengin bir toplumdur. Üreten bir toplum geleceğe güven ile bakar, üreten bir toplum alın terine değer verir, üreten bir toplumda huzur ve ferah vardır. Yetiyor mu? Hayır. Güçlü bir sosyal devlet. Üretiriz ama hepsini bir kişi alır, üretiriz, bir avuç kişi alır. Bunun adaletle dağıtılması lazım. Fabrikada çalışanın da eve huzur içinde gitmesi lazım. Güçlü bir sosyal devlet olursa, ülkede barış ve huzur olur” dedi. Toplantının ardından Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu, Davutoğlu ve Kaftancıoğlu basına kapalı görüştü.

 

ÖMER FARUK BAŞARAN KİMDİR?

1965 yılında İstanbul’da doğdu. Ömer Faruk Başaran ilk, orta ve lise tahsilini Gebze’de tamamladı. Yükseköğrenimini Londra’da USIU EUROPA – CAMPUS’da “İş İdaresi” dalında bitirdi. (1983 – 1987). Vatani görevini Marmaris Aksaz Karaağaç’ta kısa dönem deniz kuvvetlerinde tamamladı.

1987 yılında atıldığı iş hayatına, halen inşaat başta olmak üzere ticaret ve sanayi konularında yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren Başaran Grup Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam etmektedir.

Ömer Faruk Başaran, 1990’lı yıllarda Atılım firmasını kurarak, Türkiye’de ilk defa sosyal hizmetlerde 14 branşta bir ilke imza atmıştır. Daha sonra Nur-iş Otomobil Organizasyon A.Ş. firmasını kurmuş ve kampanyalı otomobil organizasyonları gerçekleştirmiştir. Yine aynı yıllarda çeşitli inşaatları, kat karşılığı usulü ile yapmıştır.

1997 yılında Türk iş dünyasının önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Gebze Şubesi’ni kurarak, Kurucu Başkanlığını yapmıştır. Daha sonra MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği ve Otomotiv –Yedek Parça Meslek Komitesi Başkanlığı görevlerinde yer almıştır.

2001 yılında Gebze Genç Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (GENÇSİAD) kurmuş ve kurucu başkanlığını yapmıştır.

2003 yılına gelindiğinde ise bugün Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan ASİAD – Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği’ni kurmuştur. Ömer Faruk BAŞARAN, faaliyet alanı bütün dünya olan ASİAD’ın halen Genel Başkanlığını yürütmektedir.

Gebzespor’da Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde de bulunan Ömer Faruk Başaran, Gebze Ticaret Odası’nda (GTO) Meclis Üyeliği, Elektrik ve Otomotiv Meslek Komiteleri ile Dış İlişkiler Çalışma Grubu üyeliklerinde bulunmuştur.

2008 yılında Gebze Ticaret Odası Vakfı’nın Kurucu Üyeleri arasında yer almıştır.

Ömer Faruk Başaran, 2002 yılında Merhum Turgut Özal’ın kurduğu Anavatan Partisi’nden (ANAP) Kocaeli Milletvekili adayı olmuştur.

22 Mart – 1 Nisan 2007’de bir grup ASİAD’lı işadamı ile iş ve yatırım olanaklarının değerlendirilmesi amacıyla Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya’ya giden Ömer Faruk BAŞARAN, Colombia Resario Üniversitesi’nde “Türkiye Ekonomisi ve Türkiye’nin Tanıtımı” konulu İngilizce bir konferans verdi.

2008 yılı başında İstanbul’da kurulan Arena Uluslararası İnşaat ve Dış Ticaret A.Ş’nin ve 2013 yılında Başaran Şirketler Topluluğu bünyesinde kurulan Başaranlar Yatırım Holding A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de üstlenmiştir.

2009 yılında, Sheikh Mohamed Eid M. T. Al Thani (Katar Devlet Bakanı ve Sheikh Eid Bin Mohammad Al Thani Charitable Association Başkanı), Ali Abdullah A.R.AI Suwaidi ile birlikte Fay Construction WII. Firmasını kurarak Katar’daki çeşitli inşaat ve enerji projelerinde yer almıştır.

2008-2012 yılları arasında İstanbul Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Üyeliği görevinde bulunan Ömer Faruk Başaran’ın aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK) Türk – Azerbaycan, Türk-Belarus Yürütme Kurulu Üyelikleri ve Türk – Moğolistan İş Konseyi Başkan Yardımcılığı görevlerinde de bulunmuştur.

2019 yılında faaliyete geçen ve Gebze'nin il olması için çalışmalar yapan Gebze Grubu 82'nin kurucusu ve Sözcüsü'dür.

2019 yılında faaliyete geçen BTH - Büyük Türkiye Hareketi'nin kurucusu ve Lideri'dir.

İngilizce bilen Ömer Faruk Başaran, evli ve beş çocuk babasıdır.