Kocaeli Çayırova’da bulunan ALBA Plastik isimli fabrikada Semra Demirtaş ve Tuğba Şahbudak adlı işçiler bir iş arkadaşları tarafından tacize uğradıklarını iddia etti. Sözlü ve fiziki taciz sonrası kadınlar tacizci ile aynı ortamda çalışamamak için iş bırakma eylemi yaptı. Sorunu çözeceklerini ifade eden fabrika yönetimi tacize uğrayan kadınları ve kadınlara destek veren Ender Konar ve Hasan Can Bahadır’ı işten çıkardı.

GERGERLİOĞLU MECLİSE SORDU

Tacize karşı çıktıları için işten çıkarılan işçileri Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyu meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e ve TBMM İnsan Hakları komisyonuna soru önergesi olarak veren Gergerlioğlu iddiaların gerçek olup olmadığını sordu.

“DOĞRU MU?”

Gergerlioğlu 6 maddelik soru önergesinde, “Semra Demirtaş, Tuba Aladağ, Ender Konar, Hasan Can Bahadır isimli yurttaşların işten çıkarıldığı iddiası doğru mudur? Hasan Can Bahadır ve Tuba Aladağ isimli işçilerin Kod-49 “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması” ile işten çıkarıldığı bilgisi doğru mudur?



BU CESARETİ KİMDEN ALIYOR?

Bu iddia doğruysa bu şekilde işçiler hukuksuzca cezalandırılmak mı istenmiştir? Bu konuda açılmış bir soruşturma var mıdır? İşçilerin fabrika önünde darp edilmeye çalışıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa şirket bu cesareti kim ya da kimlerden almaktadır? Tacizci olduğu iddiasında olunan biriyle işçilerin çalışmak istememesi suç mudur? Eğer böyle bir iddia varsa hangi hukuki metne dayandırılmıştır? Hak kaybına uğrayan işçilerin bu kayıplarının giderilmesi için Bakanlık düzeyinde hangi çalışmalar yapılacaktır?” sorularını yöneltti.