17 Ağustos felaketinden Kocaeli pek çok bina ağır ve orta hasarla çıktı. O günde beri sürekli bu binaların yıkılması gerekliliği konuşulup duruldu. Ama ne çıkan yasalar nede yerel yönetimlerin bu konuya yeteri kadar eğilmemsi ile birlikte hala Kocaeli genelinde binlerce hasarlı binanın bulunduğu biliyor.

Çıkan kentsel dönüşüm yasası adet rant için kullanıldığında pek çok bina kaderine terk edilmiş durumda. Herhangi bir orta büyüklükteki bir depremde yıkılması muhtemel olan bu binalarda insanlar yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor.

Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, hasarlı olan bu binaların üniversite öğrencilerine kiralanadığı söylemiş, “4 bin 200 kiracının hasarlı binalarda yaşam sürmesi muhtemel bir depremde olacak can kayıplarının habercisidir.” söylemişti.

Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği tarafında düzenlene toplantıda konu yeniden gündeme geldi. Düzenlenen toplantıya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Mesut Keskinkılınç, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Ahmet Kıvanç Kutluca, Uzm. İsmail Talih Güven, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Cahit Akyol, Körfez Ticaret Odası Ceyhun Uygar, Gebze Ticaret Odası Mehmet Reşat Kaya, Mimarlar Odası Hüseyin Aksu, Şehir Plancıları Odası Bahadır Yusuf Azizoğlu, Jeofizik Mühendisleri Odası Mehmet Zeki Tığ’ın da katıldı. 

Kocaeli Yapı Müteahhitleri Derneği Başkan Zekai İren, yapılan toplantının amaçlarının başında yer alan planlı yapılaşma, bina yenilenmesi,  yaşanabilir kent ve en önemlisi de can güvenliği olduğunu vurguladı. İren Kocaeli’de mevcut olan ve acil yıkılması gereken 3760 adet binanın bulunduğu belirterek, riskli binaların dönüşümü, tarihi dokuların korunması ve çarpık yapılaşmanın engellenmesi için çözümler noktasında toplantıların devam edeceğini söyledi.