CHP Gebze eski ilçe Başkanı Musa Yılmaz sosyal medya hesabında 42 yıl önce neden tutuklandığına dair paylaşımda bulundu.

1978 yılı, Türkiye'de bir askeri müdahale için geriye saymanın başladığı yıl oldu. Üçüncü Ecevit hükümeti yılbaşında büyük umutlarla kurulmuştu. Ancak, olaylar öyle gelişti ki, birkaç ay içinde hükümet tüm kontrolü elinden kaçırdı. Terör, daha büyük bir hızla arttı. Kıtlıklar, yokluklar ve karaborsa insanları canından bezdirdi. Bütün bunlara Güneydoğu'daki gelişmeler de eklenince ordu, yöneteme gözaltına aldı. Komutanlar arasında, ülkenin geleceği ile ilgili tartışmalar da o zaman başladı.

Musa Yılmaz'ın işte o paylaşımı;

Yıl 1978 bundan tam 42 yıl önce bir yoldaşımla duvarlara yazı yazmaktan tutuklandık..
Canım annem ve arkadaşımın annesi nöbetçi savcıya gidiyorlar bizi serbest bırakması için.. Savcı anneme ve nuran teyzemize bağırarak çocuklarınız gece duvarlara kominist yazılar yazıyorlar diye yüksek sesle bağırıyor ve bırakmayacağını söylüyor..
Canım annemin cevabı şu oluyor oğlum ve arkadaşı kötü bir şey yazmamışlar ki kahrolsun amerika yaşasın tam bağımsız TÜRKİYE bundan sizler niye rahatsız oluyorsunuz ki.. Sonuç tutukladık.

Dönemin başbakanı Bülent Ecevit, Kahramanmaraş olaylarını şöyle değerlendirmişti.

" 1978 başında hükümeti kurduğum andan itibaren sıkıyönetim ilanına zorlandım. Ama ben bunun doğurabileceği sonuçlardan kaygı duyduğum için kabul etmedim. Onun üzerine, 78 sonlarında bu çok acı Kahramanmaraş olayları meydana getirildi. Öyle inanıyorum ki, bu beni sıkıyönetim ilanına mecbur etmek için sorumsuzca yaratılmış bir olaydır." Kahramanmaraş olaylarından sonra 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi. Ancak, sıkıyönetim de terörün önlenmesi için yeterli olmadı.
1 Şubat 1979 günü Milliyet gazetesi başyazırı Abdi İpekçi'nin öldürülmesi, tüm ülkeyi şoka soktu. Bu suikasttan sonra herkese umutsuzluk çöktü.