Yurtiçi ve yurtdışı su kaynakları hakkında danışmanlık yapan, İmar mühendislik ve jeolojik araştırma merkezi firmasının yetkilisi jeoloji mühendisi Volkan Kara gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
 
Volkan Kara; ‘Bu gün yaşananlara baktığımızda ülkemiz ve bölgemizde etkin bir yeraltı su kaynak planlamasının yapılmadığını görüyoruz. Bölgelere göre bir havza modelinin oluşturulmadığından dolayı tarımsal ve nüfus artışına göre ihtiyaçlarımızı karşılayacak yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının doğru planlaması gecikmiş ama planlamanın acil bir ihtiyaç olduğunun farkına varmalıyız’ dedi.
 
HİÇ BİRŞEYE SUDAN UCUZ DİYEMİYECEĞİZ
 
Kara sözlerine şöyle devam etti; Sanayi amaçlı su kullanımın hat safhada olduğunu ve yer altı su kaynaklarımızı tasarruflu kullanamadığımızı yaşayarak öğrendik. Bu sorunun asıl sebebi DSİ (Devlet Su İşleri)‘nin yeterli sıkı denetim yapmadığından kaynaklıdır. Kocaeli’nde acilen yer altı su potansiyelinin uzun vadeli meteoroloji verilerine dayalı planlama ve nüfus, sanayi, tarımsal ihtiyaçlar göz önüne alınarak yeni bir su planlamasının yapılması artık şart olmuştur. Aksi halde susuz kalacağız.
 
1960 İLE İDARE EDİLİYORUZ
 
İSU (Yerel Su İdaresi) ve DSİ (Devler Su İşleri) koordineli şekilde su kaynaklarının planlı kullanımı konusunda birlikte çalışması gerektiğinin kanaatindeyim. Ayrıca 1960- 167 sayılı yeraltı su kanunuyla idare ediliyoruz. O zaman ki ihtiyaçlarla şimdi ki ihtiyaçlarımız eşdeğer değil. Yeni bir düzenleme gerekmekte.
 
NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALI NELER YAPILMALI?
 
Tarımsal alanlarda salma sulama yapılmalı. Sanayiciler içinde ihtiyaç olan su üzerinden çekim yapmaması, yapılması halinde ise  DSİ’nin buna acil denetim getirerek kontrol altında tutmalıdır.
 
Yusuf Metin Karademir - 41havadis