Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak ''Türkiye'den hayır için gönderilen Kur'anı Kerim'lerin, zekât ve sadakaların, yardım kolilerinin ve hediyelerin Sudan'da özellikle yetim çocuklar ve dul hanımefendilere dağıtımlarına eşlik etmemiz, oradaki müslüman kardeşlerimizle halleşmek, dertleşmek, bilgilenmek, ilgilenmek, her iki ülkenin de ekonomik, sosyal, kültürel, durumlarını karşılıklı paylaşmak için Sudan'a 6 günlük bir ziyarette bulunduk'' dedi.

''YETİMLERİN, FAKİRLERİN BAŞINI OKŞADIK''


Çakmak ''Orada bir hayli güzel faaliyetler gerçekleştirdik. Sudan'lı kardeşlerimize buradan selam ve hayır dua götürdük. Yetimlerin, fakirlerin başını okşadık, halleştik. Şakalaştık. Bizlikte tebessüm ile resimler videolar çektirdik. Hatıralar biriktirdik. Seyahatimizin bereketinin hasıl olması dileğiyle; ilgilenenler için özetle yazmak istedim.

''TEŞEKKÜR EDİYORUM''

Davet Hayrat Yardım olarak Gebze'den yakinen tanıdığımız sevdiğimiz Şükür Çakır kardeşimizden gelmişti. Kendisiyle geçen yıl Suriye-idlib şehrine benzer bir ziyaretimiz olmuştu. Bizde Gebze Meclis Üyelerimiz ve iş insanları Hasan Soba ve Mustafa Demirhan, İlim Yayma Darıca yönetiminden ve eğitimciler Lokman Yazıcı ve Hasan Yılmaz olarak davete icabet ettik.
Bizi orada Hayrat Vakfının oradaki Başkanı İsmail Kaya bey kardeşimiz karşıladı. 6 gün misafir etti. Misafirhanelerinde konakladık. Muhterem eşi hanımefendi ile, oradaki onca işine ve şartların zorluğuna rağmen bizlere, Hatay sofrasının inanılmaz güzelliklerini ikram ettiler. Hayrat Vakfı gençleri (Ömer Faruk Şişli, İsmail Çatalbaş, Burhan Bakir Büyükdüzcü, Abdüllatif Bilir, Ammar İsmail) tüm ziyaretlerimizi organize ettiler. Oradaki seyahat boyunca, bizi taşıdılar, refakat ettiler, ilgililerle tanıştırdılar. Her konumuzla yakından ilgilendiler. Hiç bir an yorgunluk emaresi göstermediler. Yüzlerindeki tebessüm hiç eksik olmadı.
Bu vesile ile İsmail bey ve muhterem eşi hanımefendiye ve tüm ekibe bize gösterdikleri olağan üstü misafirperverlik ve samimi ilgileri için tekraren teşekkür ediyorum. Minnettar ve müteşekkiriz. Ekibimiz de son derece uyumlu, esprili, eğlenceli, sabırlı, özverili, cömert özetle harika bir performans sergiledi. Onlara tekraren teşekkür ediyorum.

''NOTLARIMIZI ALDIK''

İlk olarak Sudan Büyükelçimiz İrfan Neziroğlu'na ziyarette bulunduk. Mukabelede bulundular. Hatta ilaveten bir programa eşlik ettiler. Birlikte oradaki katılımcılara hitab ettik. Yetim gençlerle, çocuklarla 'halat çekme' yarışması yaptık, 'kutu kutu pense' benzeri bir oyun oynadık. Dertleştik, önerileri oldu. Notlarınızı aldık. Çok değerli bir büyüğümüz. Kaliteli bir bürokrat ve devlet adamı. Bizden biri. Gönül insanı.

''TÜRKİYE'NİN ETKİSİ''

Daha sonra; TİKA, Maarif Okulları Vakfımız, Din Hizmetleri Ataşemiz'e, Yunus Emre Enstitüsüne, Hüdai Vakfı'na, İHH Temsilciliğine, Üniversitelere ziyarette bulunduk. TİKA ülke koordinatörümüz Bilal Özden'e ziyaretimizde; Darfur Türk Hastanesi, Sağlık Meslek Lisesi, Şehit Sultan #AliDinar Sarayı ile #Sevakin Adasındaki Tarihi Binaların Restorasyonu, Suni Tohumlama ve Gen Merkezi vb. kalıcı ve ciddi hizmetlerini anlattılar. Hartum Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Abdullah Şen hocamızı dinledik. Yunus Emre Enstitüsü Furkan Esen'i ziyaret ettik. Maarif Okulları Sudan Hartum Koordinatörü Hafız Muhammed Emin Şimşek , İsmet Genç ve Kemal Akıllı hocalarımız ile faydalı, samimi bir sohbet gerçekleştirdik. HÜDAYİ Vakfı’ndan Adem Karagöz ve ekibini ziyaret ettik. (Yemen Mutfağından etli pilav yemeği ikram ettiler. Tekraren teşekkür) İHH'dan Mücahit Çankaya kardeşimiz ve ekibiyle hasbihal ettik. Sudan Uluslararası Afrika Üniversitesi’nden Prof Dr.Muhammed Mustafa ile Doktorasını İstanbul’da yapan Hartum Üniversitesinden Doç. Dr. Tarık Muhammed Nur hocalarımızla görüşüp, Sudan’ın ekonomik ve siyasi yönleri, İslam tarihi, bölgedeki Türkiye’nin etkisi üzerine bilgi ve fikirlerinden istifade ettik.

''KUR'AN-I KERİMLER DAĞITTIK''


Kadınlar ve özellikle yetim çocuklar için oluşturulan çok sayıda Kur'an kursu ve eğitim merkezlerinde Kur’an-ı Kerimler dağıttık. Kurban kestik. Namazlar kıldık. Birlikte dualar ettik. Dul ve yetimleri bizzat kaldıkları, sığındıkları mahallerde ziyaret ettik. Bizim için özel hazılıklar yapılmıştı. Mekanların, evlerin ve etrafın özenle düzenlenmiş, temizlenmiş olduğunu farkettik. Bizleri sevgiyle ve tebessümle karşılayıp uğurladılar. Ülkemiz ve sevdiklerimiz için hayır dua aldık. Türkiye’den Kur’an-ı Kerim bağışında bulunan her kardeşimize teşekkür ediyorum. Allah (c.c.) hayırlarını kabul eylesin.

''MASRAFLARIMIZI KENDİMİZ KARŞILAMAYI BAŞTA ŞART KOŞTUK''


Beyaz Nil ile Mavi Nil'in buluştuğu noktada inşa edilerek hizmete açılan Nileyn Camii ve Nur Camiini ziyaret ettik. Yerel yemek, meyvelerden yedik. Meyve sularından içtik. Yemen mutfağına bile uzandık. Not; Genelde bu vb gibi seyahatlerin masrafını belediyeler, kamu kurumları veya davet eden STK karşılar. Amaç turistik olur. Bizimki hayır amaçlı bir gezi idi. Hal böyle olunca; tüm heyet olarak masraflarımızı kendimiz karşılamayı baştan şart koştuk. Gayet tabi ki uçak biletlerimizin, vizenin bedelini yatırdık. Bu arada haylice gezmiş pek çok şeyi görmüş de olduk. Ayrıca Hayrat Yardım tarafından gösterilen inanılmaz misafirperverliğin bedeli asla ödenmez. Emeği geçen herkese, özellikle ŞÜKÜR ÇAKIR'a kalben teşekkür ediyorum'' ifadelerinde bulundu.

 

Sudan nasıl bir ülke?

Sudan, bir doğu Afrika ülkesidir. Kuzeyinde Mısır, doğusunda Etiyopya, güneyinde Güney Sudan ve batısında Orta Afrika Cumhuriyeti bulunmaktadır. Sudan, Afrika'nın en geniş 3. ülkesi ve yüz ölçümü çerçevesinde dünyanın 16. büyük ülkesidir. Sudan Cumhuriyeti'nin başkenti Hartum'dur.

Sudan hangi dine mensup?

Sudan 2020 yılında seküler bir devlet olmuştur. Halkın %90'ı Müslüman, geriye kalan kısım ise animizm ve Kıpti ve Ortodoks Hristiyan mezhebine mensuptur. Müslümanların çoğunluğu Sünni ve Sünnilerin bir kısmı Şafii ve öbür kısmı da Maliki'dir.

Sudan Neyi Meşhur?

Sudan'da Ne Yenir, Ne İçilir? 7 Yöresel Yemek Aseeda, Bamia, Ful, Karkadeh, Kissra, Molokhia(Molehiya), Susam Şekeri.

Sudan'da kaç Türk var?

Sudan'daki Türkler, Afrika kıtasında yer alan Sudan'da yaklaşık 1500 - 4500 civarında Türk bulunmaktadır.

Sudan zengin mi?

Sudan'ın 2019 yılı GSYİH'si 175 milyar ABD doları olurken, kişi başına düşen GSYİH 440 ABD doları olmuştur. Ülke ihracatı 2019 yılı içinde 2,4 milyar ABD doları olurken ithalat 6 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye Sudan Nasıl Gidilir? Nasıl Gidilir?

İstanbul havalimanlarından Hartum Uluslararası Havalimanı'na doğrudan uçuşlar bulunuyor. Aktarmalı seferler sayesinde daha cazip fiyat avantajlarından yararlanabilmek de mümkün oluyor. 2860 km'lik İstanbul Hartum uçuşları, yaklaşık 4 saat sürüyor.

Sudan ne yetişir?

Sudan, susam üretiminde dünya sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Ülkede yetiştirilen diğer önemli tarım ürünlerin arasında pamuk, Arap zamkı ve şeker kamışı bulunmaktadır.

Sudan için vize gerekli mi?

Ülkemiz ile Sudan arasında imzalanan bir anlaşma ile diplomatik pasaportlarda vizeler 13 Mart 2011 tarihi itibari ile karşılıklı olarak kaldırılmıştır. Bu çerçevede vatandaşlarımız 100 ABD doları harç karşılığı Hartum Uluslararası havaalanında Sudan'a giriş vizesi alabilmektedir.