İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, şu anda sektör temsilcilerinin en önemli sorunlarından birinin vasıfsız işçi bulamamak olduğunu söyledi. Zekeriya Mete, “Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Konya ve Karaman başta birçok bölgede ihracat yapan sanayici arkadaşlarımız vasıfsız işçi bulmakta zorlanıyor. Bu yüzden siparişlerin yetiştirilmesinde sorun yaşanıyor” dedi.
 
 
Hatlar çalıştırılamıyor
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin inovasyon, Ar-Ge gibi konular kadar sanayicinin bu sorunlarına da odaklanmasını isteyen Mete, “Sayın Büyükekşi’nin bu sorunları ilgili bakanlıklara iletmesi lazım. Önce sahanın temizlenmesi lazım ki daha başarılı sonuçlar alınsın” diye konuştu.
 
Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde şekerleme ve çikolata fabrikası olan Tayaş Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kazım Taycı da Zekeriya Mete’nin dikkat çektiği vasıfsız işçi sorunun şu anda tüm bölge sanayicisinin sorunu haline geldiğini vurguladı. Taycı, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Bu konuda ciddi sorun yaşıyoruz. Gebze’de, Kocaeli’nde çok sanayici kuruluşu var ama yeterince çalışan yok. Bizim fabrikamız Gebze’de, 80 kilometre uzağa örneğin Gölcük’e, Sultanbeyli’ye servis çıkarmak zorunda kalıyoruz. Gebze, Tuzla, Güzeller gibi birçok organize sanayi bölgesinde vasıfsız eleman bulunamıyor. Konya ve Karaman’daki meslektaşlarımız da aynı sorunu yaşıyor. Karaman’da fabrikası olan Ereğli’den işçi getiriyor. Müdür arıyoruz yüzlerce başvuru geliyor ama depocu gibi vasıfsız eleman ilanı verince hiç kimse gelmiyor. İş beğenmeyenler de var. Öyle ki sabah işi bırakan vasıfsız işçi öğlen yeni iş bulabiliyor. Bizim siparişlerimiz var ama eleman olmadığı için bazı hatları çalıştıramıyoruz, boş duruyor. Buna bir çözüm bulunmalı. Belki göç anlamında teşvik edici çalışmalar yapılabilir.”
 
NECLA DALAN / gazetevatan.com