10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası muhalif milletvekilleri tarafından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun istifası istenerek olağanüstü genel kurul çağrısı yapıldı. Seçim sonrası bu dalgalanmalar, partinin yerelde ve genelde karışmasına neden oldu. Kocaeli’den doğal delege olan milletvekilleri Prof. Dr. Hurşit Güneş, Haydar Akar ve Mehmet Hilal Kaplan’ın aralarında bulunduğu, geçtiğimiz aylarda vefat eden Sedat Tüze’nin haricinde toplam 24 kurultay delegesinin görüşünü aldık. Kocaeli delegasyonu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sonuna kadar destek verirken, basın önünde partinin tartışılmasına neden olan muhalif milletvekillerine ateş püskürüyor. Kocaeli delegasyonu, konunun parti içerisinde görüşülüp değerlendirilmesi yönünde görüş belirtti. Muhalif vekillere de sert çıkan Kocaeli delegasyonu, “Seçim döneminde zaten hiç çalışmadılar, oy bile kullanmadılar. Şahsi menfaatleri için uğraşıyorlar” dediler.

İşte kurultay delegelerinin görüşleri;

İl Başkanı Yalçın Kuşkan: Şu aşamada kurultaya ihtiyaç yoktur. Önümüzdeki süreçte kurultaya gidilecek ise de bunu Genel Başkan uygun gördüğünde yapılacaktır. Bu gibi konular her seçim sonrası ortaya çıkıyor. Ancak bu konuların basın karşısında konuşulması bireysel beklentilerden…

Milletvekili PM üyesi Prof. Dr. Hurşit Güneş: Kurultaya gidilmesine şu aşamada gerek duyulmuyor. İnsanlar memnun gözüküyor ama değiller. İktidara gelip bu sorunları çözmemiz gerekiyor. Toplumun bizden iktidar isteğini unutmamalıyız. Kendi içimizde ki sorunları içimizde halletmemiz gerekiyor.

Milletvekili Haydar Akar: Muhalif milletvekillerin bu açıklamalarını çok fazla ciddiye almıyorum. Bu arkadaşlar seçim öncesinden başarısız olunsun diye ellerinden gelen gayreti zaten gösterdiler. Bunların bu isteklerinin gerek örgütlerde gerekse partide bir karşılığı zaten yok. Şuan kurultaya gerek yok.

Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan: Kurultay yapılması konusunda yetkili organlar var. İstifa isteyen arkadaşlar seçim sürecinde zaten çalışmalara bir katkı koymadılar. Bu partide her seçim sonrasında genel başkanından, il ve ilçe başkanlarına istifa istemi oluyor.

Eski Milletvekili Hikmet Erenkaya:  Cumhurbaşkanlığı seçimi, 2014’te yapılan yerel seçimler ve 2011 de yapılan milletvekili seçimleri sonrası artısı ve eksisi ile mutlaka tartışılmalı. Bunun yönetimini de genel başkan ve genel merkez bulmalı. Artı ve eksileri konuşamazsak bir sonuca gidemeyiz.

Büyükşehir Belediyesi eski Grup Başkan Vekili Fahri Örengül: Şuan partinin birlik bütünlüğe ihtiyacı var. Hatalar partinin kendi kanallarında konuşulur. Basına yansımaması içerde konuşulması lazım. Kavga ve gürültüye zemin vermediğimiz sürece 2015’te partinin daha güçlü çıkacağına eminim. CHP’de artık kavganın bitmesi lazım. Değişim olacaksa da kavgasız olmalı.

Karamürsel İlçe Başkanı Şinasi Yazar: Genel başkanın istifasının istenmesini doğru bulmuyorum. Partiye bir heyecan gerekiyor. 2015’teki genel seçime heyecanlı bir parti ile gidilmeli. Fevri hareket etmek istemiyorum. Örgütteki, delegasyondaki arkadaşlarla ve il başkanımla konuşacağım.

Muzaffer Yağız: Nedense kimse kendinde suç aramıyor. Bu da partiye zarar veriyor. Bazı konular yanlış yapıldı. Ama bunu parti içerisinde konuşmak gerekir. Genel başkanın şuan istifa etmesi partiye zarar verir. Sayın Kılıçdaroğlu istifa etmemeli. Kurultay’dan yana değilim.

Fatma Gediksiz: Artık şunu görmek lazım. Çok fazla seçmen protesto ediyor. Bunun üst kurullarda konuşulması lazım. Cumhurbaşkanlığı için gösterilen adayın bir sıkıntısı yoktu. Kurultaya gidilmesi gerektiğini düşünüyorum ama genel başkanın değişmesi şart değil.

Didem Turan: Muhalif milletvekillerinin açıklamalarını kurultaya yönelik böyle bir çalışmanın yapılmasını faydalı olduğunu düşünmüyorum. Başarılı bir seçim dönemi geçmedi. Partinin sıkıntıları olduğu da aşikar ama bunlar parti örgütlerinde konuşulmalı.

Körfez eski İlçe Başkanı Mehmet Miroğlu: Başarılı bir sonuç alamadık. Kurultay çağrısı yapanları seçim süresinde nedense sahada kimse görmedi. Şuan genel başkanı istifaya çağırmayı yapılan açıklamaları şık bulmuyorum. Bugün birlik olma günüdür. Vekillerimize hiç yakıştıramadım.

Gebze İlçe Başkanı Sedat Tatar: Tüzüğümüzde kurultayın nasıl olacağı bellidir. Birilerinin istemiyle bu şekilde çalkantı yaratılmasını doğru bulmuyorum. CHP bir kurumdur ve genel başkanımız doğru işler yapmıştır. Benim kararım nettir ve kimse bunu etkileyemez. CHP delegasyonu da bilgilidir.

Hakan Savaş: Bu konular parti içerisinde konuşulup değerlendirilmeli. Dışarıda bu şekilde konuşulmasını hiç doğru bulmuyorum. Bunlar partimize zarar veriyor. Bu bir Cumhurbaşkanlığı seçimiydi ve örgütler ellerinden geleni yaptı. Bu arkadaşların seçimden öncede bu şekilde davranacakları belliydi.

Kıymet Ayan: Tüzük kurultayı yapılmalı. Kan değişikliği elbette iyi olur. Ancak bu arkadaşların CHP’yi böyle bir sürece sürüklemeye hakları yok. Bu partide yıllardır hizipçilik oldu ve olmaya da devam ediyor. İyi niyetli bir çıkış olduğunu düşünmüyorum. Bunların particiliğinden de şüphe ediyorum” dedi.

Ayşegül Karadeniz: Muhalif vekillerin bu tavrını kesinlikle onaylamıyorum Zaten bu tartışmayı başlatanlar bu seçimi boykot etti, oy bile kullanmadılar. Bu boykotu doğru bulmuyorum. Önümüzde genel seçimler var. Birlik olup ona konsantre olmalıyız. Genel başkanın sonuna kadar arkasındayım.

Darıca İlçe Başkanı Selman Kösali: Nedense bir türlü başarılı olamıyoruz. Yöneticiler, ile ve ilçe ve genel merkez kendini gözden geçirmeli. Bu sadece genel başkanı değiştirmekle olmuyor. Kılıf aramanın anlamı yok. Bu kişiler zaten partiye çalışmadılar, oy kullanmadılar. Teşhisi doğru koymak lazım yoksa tedavi edemeyiz.

Kemal Ergün: Çok fevri hareket etmemek lazım. Ancak genel başkanın istifa etmesini doğru bulmuyorum.

Pınar Naak:  Bu yılların CHP’sinin problemi ilk defa olmuyor. Kendi egolarımızdan kurtulup ne kadar halka inersek o zaman bunu başarırız.

Erol Özbay: Böyle fevri hareketleri doğru bulmuyorum. Kocaeli’de toplam 24 kişiyiz. İl başkanımız ilçe başkanlarımız şimdiye kadar hep beraber hareket ettik

Handan Öztürk: Dışarıda bu tür konuşmaları yapmayı çok fazla tasvip etmiyorum. Sorunları kendi içimizde çözmeliyiz. Genel başkanın devam etmesinden yanayım ve sonuna kadar yanındayım. Muhalif kanalı ulusalcılık adı altında bölücülük yapıyorlar. İP’nin desteğini alıyorlar.

Şehzade Boran: Muhalif vekillere sert çıkarak yaptıkları örgüte ve emeğe saygısızlıktır. Genel başkanın sonuna kadar yanındayım.

Mehmet Sarıtoprak: Tüzük kurultayına gidilmeli. Bu açıklamayı yapan arkadaşların zaten CHP ile tekelleri uyuşmadı. Genel başkan ve mevcut ekibine sonuna kadar destek veriyorum. Tüzük kurultayı yapılmalı ve CHP yüzünü artık halka dönmeli, özüne geri dönmeli.

Çayırova İlçe Başkanı Rasim Meriç: Yapılan bu açıklamaları doğru bulmuyorum. Bir sorun varsa içimizde halletmemiz lazım.

Kartepe eski İlçe Başkanı Bülent Sarı: Muhalif vekillerin bu çıkışını doğru bulmuyorum. Ancak birkaç ay sonra kurultayın şart olduğunu düşünüyorum.