Özellikle son yıllarda ve son aylarda toplumsal mühendisliğin hedefi olan Türk siyasal yaşamında, belediye başkanları birer birer Saadet Partisi’ne geçmeye başladı. Özellikle geçtiğimiz üç ay içinde, birçok il, ilçe ve belde belediye başkanı Saadet Partisi’ne geçti.

Belediye başkanlarının Saadet Partisi’ni tercih etmesi, 1990’lı yıllarda ANAP’tan Refah Partisi’ne doğru Varan 1, Varan 2 şeklindeki iltihakları ve Refah’ın yükseliş dönemini hatırlattı.

 

Türkiye’de siyasetin seyir çizgisinde değişim olmuyor. Darbe veya toplumsal mühendislik sonrası oluşturulan siyasi zeminde halkın ani ilgisiyle hormonlu olarak büyüyen partilerde bir süre sonra erime başlıyor. En az 10 yıllık tek başına iktidarlarına rağmen siyasi zeminde kendilerine ait müstakil bir siyasi fikir, yol ve çizgi oluşturamayınca erimeye başlıyor. 12 Eylül İhtilâli sonrası iki dönem üst üste tek başına iktidar olup ülkeye önemli hizmetler yapmasına rağmen, belirgin ve tutarlı bir siyasi görüş ve zemin oluşturamayan ANAP, Refah Partisi’nin yükselişi karşısında giderek erime sürecine girmişti. Yüksek oy oranı, iktidar imkânları ve 12 yıllık iktidar partisi olmasına rağmen, 8 AKP’li Belediye Başkanı Saadet Partisi’ni tercih etti.

 

AKP’den Yuvaya Dönüşler Başladı

 

Milli Görüşün hem markalaşmış yerel başarıları ve Refahyol Hükümeti’ndeki Erbakan İktidarının kısa ama hafızalardan silinmeyen çığır açan hizmetlerinin mirasıyla 3 dönemdir tek başına iktidarda olmasına rağmen AKP’li Belediye Başkanlarının Saadet’i seçmesi, 30 Mart Seçimlerinin favorisinin Milli Görüş olacağı şeklinde yorumlanıyor. Bingöl’den, Balıkesir Bigadiç İlçe Belediye Başkanına kadar Saadet’i seçen birçok Başkan, Milli Görüş Belediyeciliğinin yeniden ülkeye damga vuracağının işareti olarak görülüyor.

Yolsuzluk, rant, şehirlerin aşırı büyümesi, hizmetlerin yetersiz kalması gibi nedenlerle özellikle büyükşehirlerin ve dengesiz büyümenin, seçmenleri de efsanevi marka Milli Görüş Belediyeciliği için Saadet’e yönlendireceği bekleniyor. Özellikle 17 Aralık operasyonlarından sonra, rüşvet ve yolsuzluk şayialarının gündemden hiç düşmemesi birçok AKP’li il, ilçe ve belde belediye başkanını Saadet Partisi’ne yöneltiyor.

 

Saadet Partisi’ne geçen Belediyeler ve Başkanlar

 

1. Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay,

2. Kırıkkale Bahşılı Belediye Başkanı Halil İbrahim Bişkin

3. Balıkesir Bigadiç Belediye Başkanı Mustafa Göksel,

4. Aksaray Ağaçören Belediye Başkanı Fırat Salman,

5. Yozgat Akdağmadeni Umutlu Belediye Başkanı Ali Deniz,

6. Zonguldak Ereğli Kandilli Belediye Başkanı Nihat Saral (Bağımsızdı)

7. Gaziantep Nurdağı İlçesi Belediye Başkanı Orhan Yılmaz,

8. Kahramanmaraş Fatmalı Belediye Başkanı Servet Bekereci,

9. Mardin’in Kalaba belde Belediye Başkanı Şakir Nuhoğlu.