Sıfır Atık Projesi kapsamında örnek çalışmalar yapan ve atık oluşumunun önlenmesi için yeni projeleri hayata geçiren Darıca Belediyesi, sıfır atık konusunda bilinç oluşturulması adına okullara yönelik de çalışma yürütüyor. Darıca Belediyesi, Daha yeşil bir Darıca anlayışıyla çevreye duyarlı nesiller yetişmesi amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğüyle yürüttüğü ortak çalışma neticesinde ilçede bulunan okullara plastik, kâğıt ve metal atık kutuları yerleştirdi.

YEŞİLİ SEV DARICA’YI KORU

Sıfır atık konusunda daha bilinçli bir nesil yetiştirmek istediklerini belirten Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, “Geri dönüşüm ve sıfır atık konusunda daha duyarlı bir nesil yetiştirmek için okullarımıza plastik, kâğıt ve metal atık kutusu yerleştiriyoruz. Amacımız öğrencilerimize yönelik farkındalık çalışması yapmak. Yeşili sev Darıca’yı koru anlayışıyla hareket ederek çevre bilinci oluşturmak istiyoruz. Darıca Belediyesi olarak daha temiz ve daha yaşanabilir bir Darıca için üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Öğrencilerimiz de atıkları geri dönüşüm kutularına atarak hem ekonomiye katkı sağlayacaklar hem de çevremizi koruyacaklar” diye konuştu.

 

Sıfır Atık Hakkında

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;

❖ Verimliliğin artması,
❖ Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
❖ İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
❖ Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
❖ Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması,
❖ Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.

Sıfır atık Projesi hangi yıl başlatıldı?

2017'de başlayan Sıfır Atık Projesi hem çevrenin korunmasına hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Proje sayesinde 5 yılda 24,2 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı. Yurt dışında da büyük ilgi gören proje, başarısını uluslararası ödüllerle taçlandırdı.

Sıfır atık kimin projesi?

Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında düzenlenen sergide, hurda metalden ve ölmüş sedir ağaçlarından sanatsal eserler yapan sanatçılar Adnan Ceylan, Murat Yıldırım Çakar, Murat Ilgar ve Asaf Erdemli'nin eserleri yer alıyor.

Türkiye'de kaç tane geri dönüşüm fabrikası var 2022?

Doç. Dr Gündoğdu'nun verdiği bilgilere göre, Türkiye'de şu anda yaklaşık 5 bin geri dönüşüm tesisi bulunuyor.

Pet şişenin geri dönüşümü var mı?

Araştırma sonuçlarına göre ülkedeki pet şişelerin yüzde 93,6'sı geri dönüştürülüyor. Bu ürünlerin sadece küçük bir kısmı başka ülkelere gönderilerek işleniyor. Gıda ambalajlarında kullanıma uygun yüksek saflığa sahip geri dönüştürülmüş PET malzeme talebi de artıyor.

Dünyada kaç tane çöp var?

Günlük çöp üretimi dünya genelinde 10 milyon tondur. Peki üretilen bu kadar çöpün ne kadarı toplanmaktadır? Ev çöplerinin 1.23 milyar tonu, sanayi çöplerinin 1.2 milyar tonu ve tehlikeli çöplerin 300 milyon tonu toplanmaktadır. Geri kalan çöpler ise doğaya dökülmektedir!

Türkiye'de en çok hangi malzeme geri dönüştürülüyor?

Geri dönüştürülen atıkların % 43'ünü kâğıt, % 27'sini plastik, % 12'sini cam, % 8'ini tekstil ürünleri, % 4'ünü de metal oluşturuyor. Türkiye'de tüm atıkların geri dönüşüm oranı ortalama % 7 seviyesinde iken, ambalaj malzemelerinin geri dönüşüm oranı % 20'lerde ve ilk sırada yer alıyor.

Geri dönüşüm kim icat etti? 

Bugün dünyanın en ücra köşelerinde bile görebileceğiniz ve belki de yerkürenin en bilinen sembolü olan geridönüşüm işaretinin yaratıcısı, sonradan birçok büyük firmanın logolarına da imza atacak olan genç bir grafik tasarım öğrencisiydi: Gary Dean Anderson.

Sıfır atık Belgesi kimlere zorunlu?

Bu kapsamda yapılan düzenlemeyle, 1 Haziran 2020 itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının, 31 Aralık 2020 itibarıyla da nüfusu 250 binin üzerindeki büyükşehir ilçe belediyelerinin Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçişinin tamamlanması zorunluluğu getirildi.

Bir plastik kaç yılda yok olur?

Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir.