Dilovası’nda ki uyuşturucu kullanımına geçtiğimiz aylarda dikkatleri çekmek için açıklamada bulunan HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu  “Uyuşturucuya tüm toplum hayır demeli, her farklı kesimi ilgilendiren uyuşturucu felaketini artık durdurmalıyız!” sözleriyle duyurması sonrası Diliskelesi Gençlik Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ramazan Dursun mahallede bulunan metamfetamin düzeneklerini paylaşarak durumun vahametini gözler önüne serdi.

''HERKES ÇOCUKLARINA GENÇLERİNE SAHİP ÇIKSIN''

Dilovası, Diliskelesi Gençlik Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ramazan Dursun mahallede bulunan metamfetamin düzeneklerini paylaşarak  “Diliskelesi mahallesinin her yerinde böyle düzenekler ile karşı karşıya gelebilirsiniz Daha önce defalarca dile getirdim Herkes çocuklarına gençlerine sahip çıksın Bu şise ile #Metafitamin içiliyor maalesef” sözleriyle isyan etti.

 -------------------------

Metamfetamin kullanımı vücudumuzu nasıl etkiler?

Metamfetamin kullanımı sonucunda kişinin başta kalp-damar ve böbrek sağlığı olmak üzere, nörolojik ve psikolojik yönden sağlık durumu ciddi anlamda olumsuz etkilenir. Madde kullanımı ile kan basıncında veya kalp hızında yaşanan ani yükselmeler, genç yaştaki kişilerde kalp krizi gibi kalp-damar sorunlarını tetikleyebilir.

Metamfetamin bağımlılığının tedavisinde neler yapılır?

Metamfetamin ve benzeri uyuşturucu madde bağımlılıklarının tedavisinde esas nokta, kişinin sosyal yönden desteklenmesi ve bağımlılığın giderilmesine yönelik motive edilmesidir. Kişi gerekli hallerde ek ilaç tedavilerinin de kullanımı ile madde kullanımından uzaklaştırılır veya doz yönünden sınırlandırılarak madde kullanımı terkedilir.

Metamfetamin Bağımlılığı Nedir?

Vücudun biyokimyası gereği, beyin hücrelerinin metamfetamine maruz kalmasıyla hücreler uyarı sayısını düzenlemek için maddenin bağlandığı reseptörlerin sayısını azaltır. Buna bağlı olarak kişi, önceki kullanımlarda aldığı haz verici etkileri aynı düzeyde alabilmek için daha yüksek dozda madde kullanımına ihtiyaç duyar. Tolerans olarak bilinen bu etki nedeniyle, kişi kronik kullanımda her seferinde daha fazla dozda madde kullanmak zorunda kalır ve zamanla madde bağımlılığı gelişir. Yine benzer şekilde, madde kullanımını takiben metamfetaminin vücuttaki dozunun madde atılımına bağlı olarak azalmasıyla kişide çekilme belirtileri olarak da bilinen rahatsız edici semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Kaygı, huzursuzluk veya depresyon gibi psikolojik belirtiler
Gözlerde kızarma, yaşarma, tahriş hissi
Duygu durumda düşüklük, duygulanımda azalma, çevreye ilgisizlik
Uyku bozuklukları veya uykusuzluk
Halsizlik, yorgunluk
Sosyal yönden çekilme, motivasyonda azalma, iş performansında düşme
Cinsel istekte azalma
Paranoya
İştahta artış

Kişi, madde çekilmesine bağlı gelişen bu negatif belirtilerin ortaya çıkmasını engellemek adına madde kullanımına devam eder ve bağımlılığını artırır.Bahsedilen fiziksel bağımlılığın dışında, kişinin madde kullanımıyla haz verici duygular tecrübe etmesi, psikolojik olarak aynı duyguları sık sık yaşama isteğini pekiştirerek aynı davranışı sık sık tekrarlamaya iter. Psikolojik bağımlılık olarak da bilinen bu durum, fiziksel bağımlılıktan farklı olarak psikolojik temelli mekanizmalar üzerinden ortaya çıkar. Psikolojik bağımlılık süreci, kişiyi fiziksel olarak da madde kullanımına bağımlı hale getirir.Metamfetamin kullanımı sonucunda kişinin başta kalp-damar ve böbrek sağlığı olmak üzere, nörolojik ve psikolojik yönden sağlık durumu ciddi anlamda olumsuz etkilenir. Madde kullanımı ile kan basıncında veya kalp hızında yaşanan ani yükselmeler, genç yaştaki kişilerde kalp krizi gibi kalp-damar sorunlarını tetikleyebilir. Ayrıca, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozarak hayatı tehdit edebilecek durumların gelişmesiyle sonuçlanabilir. Ani duygu durum değişiklikleri nedeniyle kişiler intihara yatkın hale gelebilir, iş ve sosyal hayatları ciddi anlamda olumsuz etkilenebilir.