Gebze’deki fabrikada direnişlerini sürdüren 500’ün üzerinde Feniş Alüminyum işçisinin, 14 milyon TL civarında alacaklarına karşılık pazartesi günü haciz işlemlerini başlatacakları öğrenildi.
Patronları Sedat Aloğlu’nun 9 Eylül’de 4 bankaya 100 milyon TL civarında borcunu bahane edip üretimi durdurmasının ardından direnişe geçen Feniş işçileri, 11 Eylül tarihinde, 3 ay ve 6 ay arasında değişen ücretleri ve kıdem- ihbar tazminatları ödenmeden işten atılmıştı. 500’ü aşkın işçi, bir ayı aşkın süredir hakları için direnişlerini sürdürüyor.  Bir yandan fabrika işgalini sürdüren işçiler,  diğer yandan İstanbul’daki holding binası önünde sesini duyurmaya çalışıyor, İstanbul ve Gebze’de yol kesme eylemleri gerçekleştiriyor.
İşçiler eylemler sırasında yaptıkları açıklamalarda, patronlarının ‘Fabrika battı, işçilere verecek param yok’ şeklinde açıklamalar yaparken lüks yaşantısına devam ettiğini vurguluyordu.  İşçiler ayrıca Ankara’ya da giderek bakan ve milletvekilleriyle görüşmeler yapmıştı.


İKİ MAKİNE HACZEDİLECEK
İşçiler bunun yanı sıra, başlangıçta görüşme tekliflerine karşılık vermeyen patronun temsilcileriyle de toplantılar yapmaya başlamıştı. Sonunda taraflar arasında anlaşma zemini yakalandı. Feniş’in örgütlü olduğu Çelik-İş Sendikası’nın Gebze Şubesi Sekreteri, aynı zamanda 26 yıllık işçi Fırat Güneş’in verdiği göre, protokol cuma günü imzalandı. Güneş “Alacaklarımıza yönelik, fabrikanın gayrimenkulü ve 2 makinenin haczi konusunda patronla protokol imzaladık. Pazartesi günü alacaklarımız için haciz işlemlerini başlatacağız” diye konuştu.

PATRON ÖDEME PLANI ÇIKARACAK
Bu protokolün kendilerini hukuki anlamda garanti altına aldığını söyleyen Güneş, “Mahkeme yoluyla borcumuzu almaya çalışmamız durumunda, bu belki de 2 yılı bulacaktı. Protokol sayesinde patron bize borcu olduğunu kabul etti. Pazartesi işlemleri başlatacağız. Bize 2-3 aylık bir ödeme planı çıkarmak zorunda. Bunu yapmazsa fabrika arazisini ve hacizli makineleri satma hakkına sahip olacağız” şeklinde konuştu.
İşçilerden Metin Güldere de patronla imzalanan protokol kararının, işçiler tarafından kurulan 34 kişilik komitenin kendilerine danışması sonucu verildiğini söyledi. Güldere, bankaların da şirketin mallarını ipotek altına aldığını kaydederek, durumun karışık olduğunu, ancak protokolün haklarını daha kısa sürede almalarını sağlayacağına inandıklarını dile getirdi.


HURDALARI SATTILAR
Diğer yandan aylardır fabrikadan ücret alamadıkları için ekonomik sıkıntıda bulunan işçilerin, bir miktar hurdayı satarak, en azından çok güç durumda bulunan arkadaşlarına 300-400 TL civarında ödeme yaptıkları ve bu yolla dayanıştıkları öğrenildi.