Kocaeli Büyükşehir Belediyesi (KBB) Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (İSU) devredilen Gebze'nin Denizli köyündeki gölet kurumak üzere. Çiftçilik yapan köylüler, kendilerine zor yeten gölet suyunun sanayiye açılmasıyla birlikte kurumaya terk edildiğini, yağmur yağmamasıyla da su seviyesinin 17 metreden 1,5 metreye kadar düştüğünü aktardı. Şu an yaşadıkları tehlikeyi geçen sene Gebze Ziraat Odası vasıtasıyla ilgili makamlara bildirdiklerini hatırlatan köylüler buna rağmen bir önlem alınmamasından yakındı.

Bölgedeki çiftçilerin sulama ihtiyacını gidermek için yıllardır tarım sektörüne hizmet veren Denizli Göleti KBB ile Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) arasında geçen sene yapılan protokolle sanayinin de kullanımına açılmıştı. O dönem yapılan açıklamalarda göletin doğal yapısının bozulmayacağı, çiftçinin kullandığı suya dokunulmayacağı, baraj çanağının yükseltilmesi ile birlikte fazla suyun sanayi kullanımına verileceği belirtildi. Aradan geçen sürede İSU ekiplerinin sanayiye gidecek su için açtıkları kanal çalışmalarının bitmesiyle bölgedeki OSB'lerde faaliyet gösteren işletmelere kontrolsüz su verilmesi sonucu Denizli Göleti'nde ki su hızla azaldı. Havaların kurak geçmesi sonucu gölet adeta kurudu. 

Bölgede çiftçilik yapan köylüler, kendilerine zor yeten gölet suyunun sanayiye açılmasıyla birlikte kurumaya terk edildiğini ileri sürdü. İSU'nun göletin üst tarafında bulunan Yağcılar ve Kargalı köylerine, daha yakınlarında bulunan Tepecik köyündeki Yuvacık Barajı hattından değil, göletten su verildiğini eleştiren Denizli köylüleri, derenin ters akıtılarak gölet çanağına akan kaynakların da bir kısmının kurutulduğunu iddia etti. 

Geçtiğimiz sene konu ile ilgili çiftçi şikayetlerini ve köy muhtarlarının isteklerini değerlendiren Gebze Ziraat Odası bünyesindeki Tarım ve Köy Sorunlarını Araştırma Komisyonu hazırladığı raporu Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü, İSU Bölge Müdürlüğü, Gebze Kaymakamlığı, Gebze Belediyesi, GOSB, Denizli Köyü Muhtarlığı, Kadıllı Köyü Muhtarlığı Cumaköy Muhtarlığı ve Ovacık Köyü Muhtarlığı'na göndererek ilgili makamların dikkatini çekmeye çalışmıştı. 

Komisyona başkanlık eden Gebze Ziraat Odası Meclisi yetkilileri, sanayi temsilcilerini samimi bulmadıklarını, gölet çevresinde iyileştirme yapılmadan boru hattının döşendiğini hatırlatarak, "GOSB ve diğer sanayi kuruluşlarımız Kocaeli Büyükşehir Beleyesi ile yapılan protokol gereği tarımsal amaçlı kurulan Denizli Göleti'nden faydalandı. Sözde, sanayi göletteki fazla suyu kullanacaktı. Ama göletten düzenli su çekildi. Bir de bu yetmezmiş gibi, göletin zemin kısmından sanayiye ilave kanal çalışması yapılarak su verildi" şeklinde açıklamada bulundu. 

Denizli Göleti'nin kurumasına bir anlam veremeyen Denizli Köyü sakinleriden Ömer Kerdige, KBB'nin sırf daha fazla para kazanmak için, gölet suyunun sanayiye verilerek tarım sektörünün ciddi darbe aldığını ve aşırı tüketim sonucunda da göletin adeta kuruduğunu söyledi. Kerdige, "Çevre açısından çok kötü bir olay son günlerde su bayağı azaldı. Ortalama günde 17 metreye ulaşan su yüksekliği şuan 1,5 metreye kadar düştü. Sanayi bölgesine su vermelerinin suyun azalmasında büyük bir etkisi var. Su seviyesi çok düştüğü için içindeki balıklar da telef oldu. Çok yazık" dedi.

Gölet kenarında piknik yapan Yusuf Mete de olaya çok üzüldüğünü belirterek; "Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadık. Su çok azalmış, ancak yağmur yağarsa bu iş çözülür" şeklinde konuştu

Kocaeli ilinde yaşanan su temini sorunu ile bir daha karşılaşılmaması için, İSU Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonrasında, 2007 yılı ikinci yarısında Kocaeli Sanayi Odası koordinatörlüğünde Gebze Güzeller OSB, GOSB, TOSB ve Gebze Plastikçiler OSB’nin her biri ile İSU Genel Müdürlüğü arasında 'Denizli Göleti’nden Su Temin Protokolü' imzalanmıştı. 

Bölgedeki 4 adet OSB ile Pelitli ve Balçık köyleri Denizli Göleti İçmesuyu Arıtma Tesisinden besleniyor. Planlanan şebeke çalışmaları sonrasında bölgedeki bütün köylerin beslenmesi planlanmakta iken göletin kurumasıyla birlikte bu hedef de suya düşmüş oldu. 

Kurumak üzere olan Denizli göletindeki yaban hayatı da bu durumdan fazlaca etkilendi. Köylüler göletteki balıkların telef olduğunu ve hemen bitişiğindeki sazlığın kuruması sonucu yaban kuşlarının da bölgeden gittiklerini bildirdiler.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye seslenen bölge sakinleri, Gebze bölgesinin en büyük göleti olan Denizli Gölü'nün daha fazla kurumaması için önlem alınmasını istedi. Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama yapan İSU Gebze Şubesi Müdürü Mahmut Yandık, göletin tamamen kurumadığını, kurum olarak oradan halen su çekmeye devam ettiklerini söyledi.