Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Tayaş Gıda’da işçilere tarihi geçmiş ürünlerin bulunduğu ramazan kolisi dağıtıldı. Durumun fark edilmesi üzerine koli dağıtımı durdurulurken işçiler duruma tepki gösterdi.

Tayaş Gıda’dan işçiler, kendilerine tarihi geçmiş ve kurtlanmış ürünlerin olduğu ramazan kolisi dağıtıldığını söyledi. Durumun fark edilmesi üzerine bir süre kolilerin dağıtımının durdurulduğunu belirten bir işçi, “Bozuk olan, tarihi geçen hurmaların dağıtımını daha sonra ayrıca yapacaklarını söylediler. Ramazan ramazan ağzımı bozmak istemiyorum ama bu kadar mı vurdumduymaz olunur? Fabrikada onlarca kalite kontrolcü var, sen insanlara ramazan kolisi veriyorsun ama hiç mi kontrol etmiyorsun? İşte Tayaş’ın işçisine verdiği değer. Bizim hiç mi sizin gözünüzde değerimiz yok? Bu mu size milyonları kazandıran biz işçilere layık gördüğünüz şey?” diye konuştu.

KOLİLER ÜNLÜ BİR MARKETE HAZIRLATILMIŞ

Evrenselden Hasret Gültekin Kozan’ın haberine göre, Fabrikada yıllardır çeşitli sorunların yaşandığını belirten işçi, “Millet lanet olsun diyor, devam ediyor. Ne yazık ki işi geçiştirmekle kalıyoruz. Bir araya gelmek, insanca çalışmak için mücadele etmek istesek de bunu bir türlü başaramıyoruz ne yazık ki. Fabrikada kimse durmuyor, çok sirkülasyon var. Gebze’nin yarısı Tayaş’ta çalıştı diyebilirim. Böyle olunca maalesef hakkımızı savunamıyoruz” dedi.

Bir başka işçi de “Hurmaların tarihinin geçmiş olduğu anlaşılınca dağıtım durdu. Keşke kontrolünü önceden yapsalardı. Aslında ünlü bir markete hazırlatılmış koliler ama yine de kontrol edilebilirdi. Sonra böyle bir sorun yaşanınca, herkese soruldu başka bir sorun olup olmadığı. İş işten geçmeden hareket edilseydi böyle şeyler olmazdı” diye konuştu.

PANDEMİDE İŞÇİLER 12 SAAT ÇALIŞTIRILMIŞTI

Tayaş Gıda koronavirüs (Kovid-19) pandemisi döneminde çeşitli hak ihlalleriyle gündeme gelmişti.

Pandemi sürecinde 60 işçi ücretsiz izne çıkarılırken, geri kalan işçiler ise günde 12 saat çalıştırılmış, 50 işçide Kovid-19 tespit edilmişti.

Çalışma sürelerinin 8 saatten 12 saate çıkarıldığı pandemi döneminde çikolata bölümünde çalışan bir kadın işçi de elini makineye kaptırmış, işçinin iki parmağında derin kesikler meydana gelirken, işaret parmağı ise kopma noktasına gelmişti.