Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Arif Emre ziyaret eden Gergerlioğlu, “Darıca İlçe Yöneticimiz Alaattin Artuğer ve eski ilçe başkanımız Hikmet Koçak ile birlikte hastanemizi ziyaret ettik. Meclis Sağlık, Aile, Çalışma Komisyonu üyesi olarak Kocaeli hastanelerini ziyaret ediyoruz, bilgi alıyoruz, eksiklikleri gidermek ve görmek anlamında üzerimize düşenleri yapmaya çalışacağız. Öncelikle Başhekimimizden bilgi alarak Darıca’ya nasıl bir hizmet verildiğini öğrenmeye çalıştık. Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesi bir eğitim hastanesi, oldukça önemli bir nüfusa hizmet ediyor, Darıca 235000 nüfusa sahip fakat hastane sadece bu nüfusa hizmet etmiyor. Tuzla, Çayırova, Dilovası ve Gebze, çevre ilçeler, mahalleler, köylere hizmet veriyor. Önemli bir yerde, önemli bir hastane hizmeti var. Biz Başhekimimiz ile konuştuğumuzda akademisyen ihtiyacı olduğunu da gördük. Akademisyen kadrosunun gelişmesi ile hastanede hizmetin daha iyi olabileceğini anladık. Gayretli çalışkan bir arkadaşımız Doç. Dr. Arif Emre son 3 aydır hastaneye gelmiş ve hastanenin eksikliklerinin giderilmesi konusunda elinden geleni yapıyor. Bakanlığın bu konuda kendisine yardımcı olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Yenidoğan yoğun bakım olması gerekiyor
Akademisyen kadrosu açısından hastanenin eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Bunlar giderildiği takdirde daha iyi hizmet sunulur. Başhekim günlük 4 bin- 7 bin arası polikliniklere gelen hasta olduğunu belirtti. Acil’de 45’i bulan pratisyen hekim, 11’i bulan Acil Tıp Uzmanı sayısı var. Tabi polikliniklerde biraz daha uzman sayısının arttırılması gerekiyor çünkü polikliniklerde istenildiği zaman muayene olma şansınız mümkün olmuyor. Biraz beklemeniz gerekiyor. Bazı branşlarda beklemeler olabiliyor ve bu da vatandaşın bir müddet sağlık hizmeti alamamasına neden olabiliyor. O yüzden bir an evvel uzman kadrosunun geliştirilmesi gerekiyor. Uzman kadrosunun geliştirilmesi için de akademisyen kadronun gelişmesi gerekiyor, hocaların gelmesi lazım. Asistan kadrolarının, uzman kadrolarının daha iyi bir sayıya ulaşması gerekiyor. Özellikle kalp damar cerrahisi beyin cerrahisi, plastik cerrahi alanında takviye gerekiyor çünkü şu anda bu branşlarda maalesef kadrolu hekim hastanemizde yok. Diğer yerlerden taşımalı olarak geliyor. Bu alanlarda yeni takviye hekimlerin gelmesi gerekiyor. Yenidoğan yoğum bakım uzmanının olması lazım çünkü acil kadın doğum ameliyatlarından doğumlardan sonra yenidoğan yoğun bakım hizmetinin verilmesi için uzmanının olması gerekiyor. Hastane yoğun bir nüfusa hizmet veriyor. Bir eğitim araştırma hastanesi olarak iddialı bir şekilde açılmış, 96 dönümlük geniş bir alanda kurulmuş çok daha yoğun bir üniversal hizmet verebilir. Bunun sağlanması için Sağlık Bakanlığı’na çağrı yapıyoruz, biz de Meclis’te Sağlık, Aile, Çalışma Komisyonu olarak bu konuda gerekli katkıyı, gündemi sağlayacağız, elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Elimizden gelen gayreti göstermeliyiz
Kocaeli halkının sağlık hizmetlerini sorunsuz şekilde almasının çok önemli olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Biz bu alanda kendi tetkiklerimizi denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Başhekimlerimizden bilgi alıyoruz, katkılarımızı sunuyoruz. Eksiklikleri ortaya çıkartmak giderme anlamında çok önemli. Hepimiz elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Çok büyük bir nüfusa hizmet veren Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanemizin çok daha iyi bir yere geleceğine inanıyorum, çalışkan, gayretli bir Başhekimimiz var, kendisi bir akademisyen kanser cerrahisi yapıyor ve sanırım imkanlar da arttırıldığı oranda hem kendisi hem diğer hekim arkadaşlarımız çok daha donanımlı bir hizmeti sunabilecekler. Hem kalitenin artması hem de sağlık görevlisi hizmetinin artması ile Darıcalılar ve çevre ilçelerdeki vatandaşlarımız çok daha iyi bir hizmet alabilecekler.” şeklinde konuştu.

Hekim sıkıntısı var
Gebze Fatih Devlet Hastanesine de giderek Başhekim İlyas Sarı’yı ziyaret eden Gergerlioğlu, “Yaklaşık 1400 personeli olan, günlük 4 bin civarında poliklinik sayısı olan bir hastanemiz. Acilde yaklaşık 1200 hasta bakılıyor, pratisyen ve uzman sayılarına baktığımız zaman genel olarak ortalama hizmetin yürüdüğünü görüyoruz. Fakat kalp damar cerrahisi alanında biraz sıkıntı var gördüğümüz kadarıyla. Türkiye çapında klinik branşların taşıdığı riskler veyahut da başka bazı nedenlerden dolayı artık hekimler tarafından çok fazla tercih edilmiyor. Bu nedenle klinik branşlardaki hekim sayısının azlığı, temel uzmanlık alanlarındaki branşlara yönelme sebebiyle şu anda klinik branşlarda bir hekim yetersizliği gözleniyor. Bu konuda bir politika değişikliğine ihtiyaç var, klinik hizmet veren hekimlerin biraz daha teşvik edilmesi gerekiyor. İnsanlar malpraktis nedenler, maddi nedenler veyahut da iş yükü gibi nedenlerden dolayı klinik branşların tercih edilmemesi ve zamanla bu alanda verilen hizmetin yüke dönmesi nedeniyle bir sıkıntı yaşanıyor. Bunu genel olarak Türkiye çapında söylüyorum.” dedi.

Gebze’de ikinci bir devlet hastanesi yapılması gerekiyor
Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nde acil ve polikliniklerde çalışma yapan meslektaşlarının önemli bir gayret sarf ettiklerini söyleyen Gergerlioğlu, “Acildeki durum da ha keza ortalama bir hizmet olarak seyrediyor. Nüfusu 400 bin olan ancak önemli bir sanayi merkezi olan ve gündüz 1 milyonu bulan nüfusuyla Gebze’de sadece bir kamu hastanesi olması vatandaşları mağdur ediyor. Acil sağlık sorunlarında vatandaşı özel hastaneye mecbur ediliyor. Acilen tam teşekküllü bir devlet hastanesi açılmalıdır. Bu denli ihmaller iktidarın özel hastaneleri kayırdığı yönünde bir düşünceye sebep olmaktadır. Gebze Fatih Devlet Hastanesinde 71 yoğun bakım ünitesi var ama yenidoğan yoğun bakım eksik. Fiziki yapısı itibariyle hastanenin daha da genişletilmesi pek mümkün değil bu yüzden Gebze’ye ikinci bir devlet hastanesi yapılması gerekli. Acil polikliniği yoğun olduğu için poliklinik fiziki alanı dar olduğundan genişletilmesi gerekiyor. Uzman hekim polikliniklerinde sıra alma günü uzuyor, 15-20 günü bulabildiği oluyor. Çocuk acilin olmaması bir eksiklik, çocuk yoğun bakımının olmaması yine bir eksiklik umarım bunlar giderilir. Bu sorunlar giderilirse Gebze halkı daha iyi bir sağlık hizmeti alabilir yoksa Başhekim ve hekim arkadaşlarımız önemli bir gayret sarf ediyorlar.” ifadelerini kullandı

İş barışı açısından sıkıntılı
Hastane personelinin sıkıntısı olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Memur ve işçi maaşları arasında bir dengesizlik var. Artan işçi maaşları ile aynı düzeyde olmadıklarını ve işçi maaşlarına göre daha alt düzeyde maaş aldığını ifade eden memur arkadaşlarımız iş barışı açısından biraz sıkıntı hissediyorlar ve bunun düzeltilmesi gerekiyor. İşçilere yapılan bir zamda memurun tahsili, çalışma koşulları aldığı riskte değerlendirilerek maaşların aynı zamanda paralel bir şekilde arttırılması sağlanmalı diyebiliriz. Bu konuyu öncesinde de gündeme getirmiştik basın toplantılarımızda yeniden gündem edeceğiz, hakikaten risk alan bir hekim ile risk alan bir hemşire ile çok riski olmayan bir başka işçinin aynı düzeyde veyahut da memurun daha alt bir seviyede maaş alması çok hakkaniyetli görünmüyor. Bu konunun düzeltilmesi için de Meclis’te gündem edeceğiz.” dedi.