Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilerle birlikte tıbbı ve aromatik bitki yetiştirilmesi, katma değerli ürüne dönüştürülmesi ve çiftçiye verilen destekler hakkında bilgilendirme yapan AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, basın açıklamasında;

KOCAELİ'NİN YÜZDE 40'I ORMAN
“Kocaeli, sanayi kenti olmanın yanında aynı zamanda tarımsal faaliyetlerin de olduğu bir kent. Kocaeli’nin toplam yüzölçümü 3505 kilometrekare olup; %40'ı orman, %34'ü tarım, %2,1'i sanayi, %20,2'si de konut alanıdır. Ülke olarak tarım ihracatımız; 2022 Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, %22,3 artarak 21,2 milyar dolar, ithalat ise 17,4 milyar dolar olarak gerçekleşerek 3,8 milyar dolar dış ticaret fazlalığı verdi.

Seçim bölgem Kocaeli’de; 11.184 çiftçimiz Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı, 10 adet coğrafi işaretli tarım ürün bulunurken, toplam 617 bin ton örtü altı üretimi yapılmakta. 2022 yılı genel bütçesinden 29 milyar TL tarımsal destekleme pay ayrılırken, 2021 yılında Kocaeli'ndeki çiftçimize 47,1 milyon TL tarımsal destekleme ödendi.”


BÜYÜKŞEHİRİN ÇİFTÇİLERE DESTEKLERİ
“Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin her yıl ihtiyacı olan %50 hibeli 30 milyon TL’lik gübre desteği, 150 litreden az olmamak üzere 19 milyon TL tutarında tamamı hibe akaryakıt desteği, 22 milyon TL tutarında yüzde 50 hibeli yem bitkileri tohumu desteği, 5 milyon TL değerinde sera naylonu desteği, 1 milyon 500 bin TL tutarında yüzde 50 hibeli modern sera kurulum desteği, 1 milyon TL’lik yüzde 50 hibeli kümes hayvanı ve ekipman desteği, 534 bin TL tutarında yüzde 50 hibeli arıcılık desteği, 1 milyon 250 bin TL tutarında yüzde 50 hibeli meyve fidanı desteği verildi.

197 bin TL alternatif ürün yetiştiriciliği projesi kapsamında yüzde 50 hibeli meyve fidesi ve sebze tohumu desteği, ücretsiz toprak, su, yaprak ve kalıntı analizi desteği, yılda 2 kez ücretsiz süt ve bütün analiz hizmetlerinin takip edilmesi için 50 bin TL destek verirken çiftçinin ihtiyacı olan gübrenin yarısını, akaryakıtın 150 litresini karşılıyor.

Özetle; Nisan 2019 ve Kasım 2022 tarihleri arasında çiftçilerimize yönelik 41 proje için toplam 147 milyon TL destek sağladı. Ayrıca bu yıl da; 50 Milyon TL mazot desteği, 50 milyon TL’lik yem ve gübre desteği, 10 milyon TL’lik kooperatif ve birliklere destek, 12 milyon TL’lik tarımsal depo desteği, 5 milyon TL’lik modern sera desteği , projelerine devam edilecek ve bu çalışmalar tamamlandığında 142 Milyon TL daha tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için hibe sağlanmış olacaktır.”


TABİP PROJESİ
“ Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğini korumak, üretmek, katma değeri yüksek ürüne dönüştürmek, pazara sunmak, çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla 2020 yılında kısaca TABİP olarak adlandırılan ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi’ni çiftçilerimizle birlikte hayata geçirdi. TABİP projesiyle alım garantili ve sözleşmeli üretimle 1140 dönüm alana 4 milyon biberiye, tıbbi nane ve oğul otu fidesi gibi tıbbi ve aromatik Bitkilerin dikimini gerçekleştirerek çiftçimize 65 milyon 500 bin TL destek verildi.”

İLK ÇALIŞMAYI KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPTI
“ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin Korunması, Üretimi ve Pazarlanması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporundaki öneriler doğrultusunda ilk çalışmayı yapan belediye Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz oldu.

TABİP Projesi kapsamında; TÜBİTAK, Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ile iş birliği yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, çiftçilerimize alım garantili ürettiği tıbbı nane, kekik, biberiye, defne gibi aromatik bitkileri %100 yerli teknolojiyle yapılan distilasyon tesisinde katma değeri yüksek ürünlere dönüştürdü. Tesislerde çiftçilerimize AR-GE ve ÜR-GE konularında eğitimler de veriyor.


Dünyada milyarlarca dolarlık hacme sahip tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı için TABİP projesinin sürdürülebilirliğinin sağlaması, Kocaeli çiftçimize önemli bir kazanç kapısı olması, ülke ekonomisine katkı sağlaması için Büyükşehir Belediyemiz bünyesindeki SEKA A.Ş, ürün geliştirme pazarlama konusunda çalışmalar yapıyor. Tıbbı ve aromatik bitkileri belediyemizin alım granitsi kapsamında çiftçimiz yetiştirdi. Belediyemiz kurduğu tesisle katma değeri yüksek ürünlere dönüştürdü.

Büyükşehir Belediye başkanımız Doç.Dr.Tahir Büyükakın; ‘Tıbbı ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesinde, en önemli paydaşımız, Kocaelili çiftçilerimiz. Onlarla ekiyor, biçiyor, toprağın bereketine tanıklık ediyoruz. Çiftçimizin emeği katma değerli ürünlere dönüşüyor, bu ürünlerde çiftçilerimizin alın teri ve emeğin, sağlıklı ve doğal ürünlere dönüşmüş hali var.’ diyor.


Tıbbı ve aromatik bitkilerden elde edilen 34 çeşit üründen, nane çayı, melisa çayı, biberiye çayı, pişmaniye, kolonya, gülsuyu, biberiyeli şampuan, ağız çalkalama suyu, diş macunu, biberiye yağı, nane yağı, defne yağı olmak üzere 12 çeşit ürünü tüm milletvekillerimize ve sizlere hediye olarak gönderen, tarımsal kalkınmaya önemli destek sağlayan, sözde değil icraatlarıyla çiftçilerimize destek olan Kocaeli Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.