Gebze'nin kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılar yaşanan 7 mahallesinden yaklaşık 5 bin kişi Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu adı altında protesto yürüyüşü yaptılar. Adem Yavuz, Cumhuriyet, Hürriyet, İnönü, Mevlana, Ulus, ve Yavuz Selim mahallelerinden yüzlerce kişi, Gebze Akse Sapağında bir araya gelerek Kentsel dönüşüme karşı yürüdüler. Akse Sapağında toplanan vatandaşlar buradan Gebze Cumhuriyet Meydanı'na kadar Kentsel Dönüş aleyhinde slogan atarak yürüdüler. Gebze Cumhuriyet Meydanında toplanan kalabalığa platform yöneticileri konuşmalar yaparak, rantsal dönüşüm olduğunu ileri sürerek Kentsel Dönüşüm’e karşı oldukları söylediler.

FELAKET BOYUTUNDA

Kentsel Dönüşüm Dernekleri avukatı Recep Dursun, Platform Sekreteri ve Makine Mühendisleri Odası Gebze Şubesi yöneticisi Hakan Yoğungan, Platform Sözcüsü Sebahattin Günal, İnönü Kentsel Dönüşümle Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Çalışkan birer konuşma yaptılar.  Platform Sözcüsü Sebahattin Günal ise yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi: “Yaşamış olduğumuz mahalle hakkında düşünülen projeler var. Düşünülen projenin uygulanması halinde karşılaşacağımız felaketin boyutunu tahmin edemezsiniz. İşte bu nedenle Cumhuriyet, Adem Yavuz, Yavuz Selim, Ulus, Hürriyet, İnönü, Mevlana mahallelerini bu konuda bilgi sahibi yapmak ve birlikte mücadele etmek için dernekler platformunu kurduk.

HEPİMİZ GÖÇLE GELDİK

Her birimiz bir yerden göç ederek Gebze’ye geldik. Doğal olarak barınma ihtiyacı da zorunlu hale geldi. Bunu fırsat bilen yöneticiler hem siyasi rant hem de ekonomik çıkar sağlamak için yolu yok, suyu yok, alt yapısı yok, elektriği yok olan dağ başı dere yataklarının yerleşimine göz yumdular. Bizler de kiradan kurtulmak için varımızı yoğumuzu kendimizin ve çocuklarımızın dişinden tırnağından arttırarak birer kulübe yaptık. Aradan 20-30-40 yıl geçti ve yaşadığımız alanlar kent merkezleri haline dönüşünce arsalarımız değerlendi. 

EVLERİMİZ YIKILACAK

Tam da biraz çocuklarımızın rahat yaşayacağını düşünürken adına kentsel dönüşüm, 2/B, riskli afet bölgesi ve rezerv alanları diye yasalar çıkardılar. Öyle ki bu yasalar özellikle 6306 sayılı diğer yasaları ve halkın lehine olan tüm maddelerini hiçe sayan yasalar üstü bir yasa olarak karşımıza çıkardılar. Bu yasa uygulandığında tapulu, tapusuz tüm alanlar dümdüz edilmesi anlamına geliyor. Yine bu proje uygulandığında benim evim kentsel dönüşüme alanına girmiyor diye düşünmesin. Evlerimiz yıkılacağı için dişimizle tırnağımızla biriktirdiğimiz birikimlerin yok olması, yıllarca oluşturduğumuz komşulukların yok olmasını beraberinde getiriyor.”

VATANDAŞLARIN TALEPLERİ

Yürüyüş yapan eylemcilerin talepleri şöyle; Platformu oluşturan mahalle halkı olarak öncelikle mahallelerimizle ilgili riskli alan ve rezerv yapı alanı ilan edilmesini sağlayan idari kararlar geri alınsın.  6306 sayılı yasanın bu mahallelerde uygulanmasından vazgeçilsin. 2/B arazileri üzerinde oturan mahalle sakinlerimize söz konusu araziler bedelsiz tapusuyla beraber tahsis edilsin. Kentsel dönüşüm projesi adı altındaki rantsal dönüşüm projelerinden derhal vazgeçilsin.”