İnternetten alışveriş her geçen gün artıyor. Interactive Advertising Bureau (IAB) Türkiye Gemius ölçümlemesine göre sanal ortamda alışveriş yapma yaşı 12’ye kadar düştü. Uzmanlar, bunun sebebini internetin kolay ulaşılabilir olmasına ve sitelerin güvenli ödeme sistemi geliştirmesine bağlıyor.
 
İnternetin kolay ulaşılabilir olması ve her geçen gün kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte alışveriş yapma tarzı da yeni bir boyut kazandı. İnsanlar birçok ihtiyacını artık online alışveriş yaparak karşılamaya başladı. Sektördeki uzmanlar, online alışveriş sitelerinde ortalama 18 dakika geçirildiğini söylerken, Interactive Advertising Bureau (IAB) Türkiye Gemius ölçümlemesi sonucuna göre internette alışveriş yapma yaşının 12’ye kadar düştüğü belirlendi.
 
2013’ün en ilginç satın alınan ürünü at kafası maskesi ve bir arabadan kesilen koltuk oldu. Bunun yanında alışveriş yapan kadınların yüzde 61’i 21-35 yaş, erkeklerin yüzde 58’i ise 25-45 yaş arasında yer aldı. Kaygılar azaldıkça alışveriş yaşının gün geçtikçe gerilemesi ise dikkat çekiyor. Uzmanlar, bunun sebebinin internetin kolay ulaşılabilir olması ve online alışveriş sitelerinin güvenli ödeme sistemi geliştirmesine bağlıyor. Sitelerde alışveriş yapma süresinin kişinin ilgi alanı ve özel günlere göre değiştiğini belirten Limango Genel Müdür Yardımcısı Sinan Uycan, sitede vakit geçirme süresini ortalama 8-10 dakika olarak belirtirken, aylık ortalama 10 milyon trafiğe ulaştıklarını söylüyor. Ayda 28 milyon kişinin siteye girdiğini belirten Sahibinden.com yetkilileri ise bir ziyaretçinin ortalama 18 dakikasını ayırdığını ifade ediyor. Her yerde internet kullanımı online alışveriş sitelerine olan ilgiyi de artırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2013 istatistikleri de bu rakamları destekliyor. Buna göre bilgisayar ve İnternet kullanım oranlarının 16-24 yaş grubunda en yüksek olduğu görülüyor. 16-74 yaş grubundaki bireylerde bilgisayar ve İnternet kullanım oranları sırasıyla yüzde 49,9 ve yüzde 48,9. Bu oranlar 2012 yılında sırasıyla yüzde 48,7 ve yüzde 47,4 idi.  İstanbul ve Ankara alışverişte önde  Uzmanlar online alışverişin trafikte vakit kaybetmek istemeyenlerin ilk tercihi olduğunu belirtiyor.
 
Buna göre online alışverişte en çok aktif olan şehirler, İstanbul, Ankara ve İzmir olurken ardından Bursa, Kocaeli ve Antalya yer alıyor. Aynı şekilde internet kullanım oranları da kıyaslandığında bu şehirlerde fazla olduğu görülüyor.
 
TÜİK’in 2013 verilerine göre bilgisayar ve internet kullanımı kentsel yerlerde yüzde 59 ve yüzde 58, kırsal yerlerde ise yüzde 29,5 ve yüzde 28,6 olduğu görülüyor. Alışveriş sitesi Limango, Doğu illerinin de azımsanmayacak derecede online alışverişte aktif olduğunu belirtiyor. Satılan ürünler de dikkat çekiyor. 2013 yılında satılan en ilginç ürünlerin arasında, at kafası maskesi ve bir arabadan kesilen koltuğun yer aldığını belirten Sahibinden.com yetkilileri, sitede en ilginç satılan ürünlerin yer aldığı bir köşe açtıklarını belirtti. 1V1Y.com’da satın alınan en ilginç ürünün köpekler için kullanılan bir mont olduğu ifade edilirken, Limango’da ise araba indirim kuponu satın alındığı ifade ediliyor. Online alışverişte kadınlar, bay ve bayan giyim, ayakkabı, aksesuar  kozmetik ve bebek ürünleri ile hobi, oyuncak ürünleri satın alıyor. Erkekler ise cep telefonu ve aksesuarları, erkek giyim, ayakkabı ve elektronik eşyalara yoğun talep gösterirken hobi ve oyuncak ürünleri ile spor ürünleri de en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Sahibinden.com, Limango ve 1V1Y.com’un açıkladığı verilere göre özel günlerde en çok satılan ürünler; parfüm, giyim ve ayakkabı oluyor. Ardından ise kozmetik ve elektronik eşyalar geliyor. Limango Genel Müdür Yardımcısı Sinan Uycan, 2014’ün büyük ölçekli şirketlerin küçük oyuncuları satın alması ve pazardaki oyuncu sayısının azalmaya devam ederek piyasanın dengeyi bulacağını söylüyor. Uycan, bu yıl e-ticaret firmaları, ödeme sistemleri, mobil uygulamaları ve mobil kampanyalarının gündemde olacağını belirtiyor.