İzmit Belediyesi ile Sosyal Politikalar il Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği, “Kadının ekonomik yaşamdaki yeri “ konulu panel KSO Salonu’nda kadın girişimcilerini bir araya getirdi. Toplantıda en çarpıcı açıklamayı Sosyal Politikalar il Müdürü Bekir Yümnü yaptı. Yümnü, ilimizde 33 bin kişinin okuryazar olmadığını, bu sayısının 20 binini kadınların oluşturduğunu söyledi.

Vali Ercan Topaca’nın eşi Sevim Topaca, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Yümnü, AKP İzmit İlçe Kadın Kolları Başkanı Aysel Demirtaş, İzmit Kent Konseyi Kadın Kolları Başkanı Asuman Sert, kadın girişimciler, iş kadınları ve sivil toplum örgütlerinin kadın temsilcileri katıldı.

İŞ GÜCÜNE KATILIM ÖNEMLİ

Sevim Topaca, Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası ve Kocaeli Barosu yetkililerine böyle bir panele destek verdikleri için teşekkür etti. Sevim Topaca, “Kadınların ekonomik, sosyal hayatta hak ettiklerini alamıyorlar. Oysa ki, Türkiye’nin yüzde 50’sini kadınlarımız oluşturmakta. Amacımız eğitimini yarıda bırakmış kadınlarımızın eğitimlerini tamamlamalarına destek olup, ekonomiye hazırlamak olmalı. Bunun birinci basamağı diploma ve yeterlilikten geçiyor. Gönül elçilerimiz denildiğinde akla sadece çocuklar geliyor. Oysa ki bu projeye kadınlar, yaşlılar, şehit aileleri, fakir aileler, uyuşturucu bağımlılarını da kapsamaktadır. Dünyadaki en büyük savaş daha iyi insan yetiştirme nasıl yetiştirebiliriz savaşıdır. Kadın ve erkeklerin iş gücüne katılımlarında en önemli faktör eğitimdir. Eğitim ve meslek sahibi olmak için hiçbir zaman geç değildir’’ dedi.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da konuşmasında, kadınların işgücüne katılımı gerektiğini söyledi, “İzmit Belediyesinin öncülüğünde bir çok kamu ve kuruluşlar desteğiyle girişimci kadınlara 100 TL-1000 TL arası mikro kredi vereceğiz” dedi.

ASLAN: ‘’KARAR VERİCİ MAKAMLARDA KADIN YOK’’

TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Penbe Aslan, kadının yetkili makamlarda, yönetici pozisyonundaki sayısının azlığından bahsetti, “1 milyon 30 bin girişimciden 80 bini kadın. TBMM’de milletvekillerinin yüzde 12’si kadın., 26 Bakandan biri, 81 validen biri kadın. Yargıtay ve Sayıştay’da kadın yok. 26 müsteşar arasında hiç kadın yok. Bu da karar verici, yönetici makamlarda kadının hiç olmadığını gösteriyor” dedi.

Av.Banu Yılmaz da, görüşlerini aktarırken, “Kadın hem kariyer, hem çocuk yapabilmeli. Alınan yasal önlemler, kadının istihdamının geriye çekilmesine neden olmamalı.” dedi. KASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kadın Komisyonu Başkanı Serap Demirer de kadının istihdamı, pozitif ayrımcılık ve STK’ların önemini anlattı.