Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası, Gebze Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, Mobil Kısırlaştırma Aracı ile sokak hayvanlarına hizmet verdi. Kaza ve başka sebeplerle merkezlere getirilen 11 bin 900 sokak hayvanına çeşitli tedaviler uygulanırken, 4 bin 700 sokak hayvanı sahiplendirildi.

12 BİN SOKAK HAYVANI KISIRLAŞTIRILDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Kandıra yolu üzerindeki Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası, 2022 yılında haftanın 7 günü hizmet vermeye devam etti. Hayvanlar için her türlü imkânın sağlandığı merkezde 12 bin sokak hayvanı kısırlaştırıldı.

4 BİN 700 HAYVANA SICAK YUVA
2022 yılında Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası, Gebze Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Mobil Kısırlaştırma Aracı sokak hayvanlarına hizmet verdi. Kaza ve başka sebeplerle merkezlere getirilen 11 bin 900 sokak hayvanına çeşitli tedaviler uygulanırken 4 bin 700 sokak hayvanı sahiplendirildi. Sokak hayvanlarının trafik kazalarından iç-dış parazit uygulamalarına, üst solunum yolu enfeksiyonlarından viral enfeksiyonlara kadar tedavisi sağlandı.

PATİLİK MUTLU SOKAK HAYVANLARI KASABASI
Sokak Hayvanlarına yönelik birçok proje geliştiren Büyükşehir Belediyesi, Patilik Mutlu Sokak Hayvanları Kasabası Projesiyle minik dostların tüm bakımlarını üstleniyor. Merkezde kanserden en ufak hastalıklara kadar tüm bakımları yapan Büyükşehir ekipleri sokak hayvanları konusunda Türkiye’ye öncü olurken merkezlerimizi yıl boyu 10 bin 950 vatandaş ziyaret etti.

 

Sokak hayvanları nelerdir?

Sokak hayvanları, insan bakımı olmadan hayatta kalan köpek ve kediler olmak üzere, serbest dolaşan evcil hayvanlara verilen genel bir isim. Serbest olan bu evcil hayvanlar, halk sağlığı açısından ve bu hayvanların kendi sağlık ve refahı bakımından sorunlara yol açmasıyla gündeme geliyor.

Kaç tane sokak hayvanı var?

Hollandalı dernekler dünya genelinde 600 milyon sokak hayvanı olduğunu tahmin ediyor. Türkiye'deki sokak hayvanlarının sayısına dair tahminler ise 10 milyon civarında

Sokak hayvanlar için ne yapabiliriz?

Kapınızın Önüne Bir Kap Su Bırakabilirsiniz.
Öğünlerinizi Onlarla da Paylaşabilirsiniz. 
Yanınızda Mama Taşıyabilirsiniz. 
Güvenli Alanlar Hazırlayabilirsiniz.
Belediyelerin Veterinerlik Hizmetlerinden Yardım Alabilirsiniz.
Hayvan Bakımevlerine Destek Olabilirsiniz.

Sokak hayvanı öldürmek suç mu?

Sahipli veya Sahipsiz Hayvanı Öldürme, İşkence ve Kötü Muamele Suçu/Cezası MADDE 28/A – (Ek:9/7/2021-7332/12 md.) Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası; bir hayvan neslini yok eden kişi beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kedilere mama vermek sevap mı?

Hz. Peygamber'in bu sözlerini dinleyen ashabdan bazılarının, “Ey Allah'ın Resulü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için bize bir sevap var mı?” sorusuna karşılılık Rahmet Elçisi, “Her canlıya yapılan iyilikte bir sevap vardır” buyurdu

Sokak hayvanları ile hangi birim ilgilenir?

Türkiye'de sokak hayvanları istismar, besine ulaşma güçlükleri, sınırlı barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyeler bu noktada canlıların yaşamını kolaylaştıran, bakım ve rehabilitasyonuyla ilgilenen; acil durumlarda ise ilk başvurulacak kurum olarak görev alıyor.

Belediye Veterineri ücretli mi?

Türkiye'nin birçok şehrinde kurulan belediye veterinerleri, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.

Hayvan ambulansı ücretli mi?

Gönüllülerin belediyeyle işbirliği halinde verdiği hizmete erişmek için ALO 153'ü aramak yeterli.

Belediye ev kedisini Kısırlaştırır mı?

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, sahipsiz hayvanların yaşam haklarını "Yasal" güvence altına almıştır. Belediyeler de topladıkları hayvanları bakım evine götürür, aşılar, kısırlaştırır.