Zeytinoğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 İşgücü İstatistiklerini değerlendirdi.

Son 10 yılda iş gücüne katılma oranının yüzde 44,9'dan yüzde 51,3'e, istihdam oranının da yüzde 40,6'dan yüzde 46'ya yükseldiğini belirten Zeytinoğlu, "İşsizlik oranı tekrar çift haneli rakamlara çıksa da son 10 yıldaki işgücüne katılma oranının ve istihdam oranının yükselmesi memnuniyet vericidir" ifadesini kullandı. 

Zeytinoğlu, 2005 yılında yüzde 21,6 olan sanayide istihdam edilenlerin oranının 2015 yılında yüzde 20'ye gerilediğine dikkati çekerek, "Ne yazık ki sanayinin istihdam yaratma kapasitesinin giderek azaldığını üzülerek görüyoruz. Sanayinin istihdam yaratmanın yanı sıra ekonomik büyümeye katkısı da geriliyor. Ülkemizde de yüzde 15,3 olan sanayinin GSYH'deki payının 2023 yılına kadar yüzde 20'ye çıkarılmasını arzuluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Sanayinin istihdam yaratma kapasitesi düşüyor"

Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'dan oluşan Doğu Marmara'nın sanayide yarattığı istihdam kapasitesi açısından gelişmişlik düzeyine göre sınıflandırılan bölgeler arasında dördüncü sırada yer aldığını aktaran Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

"Doğu Marmara bölgesinde istihdam edilenlerin sektörel dağılımlarına baktığımızda, sanayinin istihdamdaki payının yüzde 36,5'ten yüzde 35,2'ye gerilediğini, hizmetler sektörünün ise yüzde 45,3'ten yüzde 46,7'ye yükseldiğini görüyoruz. Sanayide istihdam edilenlerin sayısı da binde 2 geriledi. Hizmetler sektöründe istihdam edilenlerin sayısı ise yüzde 6,3 artmış. Demek ki sanayinin istihdam yaratma kapasitesi düşüyor. Kocaeli İŞKUR verilerine göre de 2015 yılında alınan açık iş sayısı 57 bin 660 kişiyken sadece 26 bin 35 kişi işe yerleştirilmiş. Dolayısıyla bu verilerden sanayinin mevcut talebinin de karşılanamadığını görüyoruz."

Zeytinoğlu, işsizlikte kalıcı çözüme toplam istihdamda sanayinin payını artırarak ulaşılabileceğini kaydetti.