Her yıl 21 Aralık’ta yaşanan yılın en kısa gününde dahi Kocaeli 6,5 saat güneş enerjisi alıyor. Meteoroloji İl Müdürü Sefer Kaçmaz, gazetemize yaptığı açıklamada “Türkiye’nin petrolü güneştir. Dünya, güneş ve rüzgar enerjisini kullanmak zorundadır. Böyle giderse meteorolojik afetler, iki katına çıkacak” diyerek yılbaşı için Kocaeli’deki turizmcilere kötü haber verdi. Kaçmaz, “Yılbaşında kar yağışı yok. Havaların bu şekilde gitmesi doğal değil. Türkiye ve dünya ısınıyor, mevsiminin sıcaklığı ve soğukluğunu yaşamıyoruz” diye konuştu.

AKDENİZ VE DOĞU
İl müdürlüğünde açıklama yapan Meteoroloji İl Müdürü Sefer Kaçmaz, yenilenebilir enerjinin ülkemi açısından önemine değinerek “Rusya gazı keserse sanayi durur. Sanayi bölgesinde yenilenebilir enerjinin önemi çok büyük. Burası sanayinin kalbi. Amacımız öğrencilerimize bunu anlatmak, yenilenebilir enerjiye yönelmek. Kullanılmayan limanlarımızı güneş enerjisi panellerini kullanarak değerlendirebilirsek sanayi kenti olan Kocaeli, enerji bakımında büyük bir enerji Türkiye yenilenebilir enerjiyi ne kadar çok kullanırsa dışa bağımlılığı o kadar azalır. Yeraltı kaynaklarını kullanamamamız yenilenebilir enerjiyi kullanamayacağımız anlamına gelmiyor. Özellikle son günlerde yaşadığımız Rusya krizi Türkiye’nin kullanılabilir enerjiye yönelmesi zorunluluk haline geldi. Öte yandan Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgesi’nde her ev güneş enerjisi üreten bir fabrika haline gelebilir” dedi.

EN BÜYÜK TERÖR KÜRESEL ISINMADIR
Rüzgar ve güneş enerjisi kullanımına mutlaka yönelmemiz gerektiğini ifade eden Kaçmaz, “Türkiye dünya ülkelerine göre güneş enerjisini en fazla alan ülkelerden biri. Almanya gibi güneş enerjisini en az alan ülkeler enerjisinin yüzde 20’sini güneş rüzgardan sağlarken Türkiye’nin de Almanya’dan daha fazla güneş enerjisi alan bir ülke olarak güneş ve rüzgar enerjisini çok daha iyi değerlendirmesi gerekir. Bu sayede dışa bağımlılığımızda ciddi bir azalma yaşanacaktır. Biz güneş enerjisini yaz kış evlerde iş yerlerinde, fabrikalarda uçaklarda, gemilerde ve kullanabiliriz. Türkiye rüzgar ve güneş enerjisini kullanabilirse Türkiye’nin yüzde 50’si temiz enerjiye dönüşebilir. Son yıllarda küresel ısınma ile doğal afetler daha fazla yaşanıyor. Dünyanın en büyük terörü küresel ısınmadır. Ülkeler artık bu konuyu ciddi bir şekilde ele almalıdır” diye konuştu. 

YILDA 110 GÜN GÜNEŞLİ GEÇİYOR
Kaçmaz, “Türkiye, güneşten yılda 2 bin 640 saat faydalanıyor. Bu günlük ortalama 7 saat 20 dakika tekabül ediyor. Türkiye’nin en az güneş alan bölgesi bile yılda 110 gün güneş alıyor. Dünya’da güneş ve rüzgar enerjisini en az alan ülke Almanya’dır. Dünya genelinde 2010-2015 yılı dünyanın en sıcak 5 yılı olarak tarihe geçti. Geçtiğimiz Eylül ayında ise Kocaeli’de son 80 yılın en sıcak ayını yaşadık. Sıcaklıklar böyle devam ederse yaşanan meteorolojik afetler, iki katına çıkacak. Küresel ısınmanın yaşanmamasının tek çözümü güneş ve rüzgar enerjisini fazla kullanıp dünyada orman alanlarını arttırmalıyız. İklim değişikliğine neden olan küresel emisyondan G20 ülkeleri yüzde 74 oranında sorumlu. Türkiye, küresel emisyonu, Paris Zirvesi’nde 240 milyon ton kadar yani yüzde 21’ini azaltma taahhüdünde bulundu” ifadelerini kullandı. 

TURİZMCİLERE KÖTÜ HABER: YILBAŞINDA KAR YOK
Hava sıcaklıkları hakkında da bilgi veren Meteoroloji İl Müdürü Sefer Kaçmaz, “Bu haftaki verilere göre önümüzdeki beş gün yağmur ve kar yok. Bir sonraki hafta ise baktığımız verilere göre kar yağışı görünmüyor. 30 Aralık Çarşamba günü çok az bir yağış gözüküyor. Yılın son haftasında Kartepe’de çok az bir kar yağışı bekleniyor. Ancak bu kar yağışı turizmcileri sevindirecek bir yağış değil. Yeni yılda kış sezonunu açmayı bekleyen Kartepe’de yeni yılda kar yağışının gözlenmemesi tatilcileri olduğu kadar turizmcileri de hayal kırıklığına uğratacak. Dünya ısınıyor, iklim değişiyor, tek çare temiz enerjidir. Türkiye’nin petrolü güneştir. Bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 

yılbaşı hava durumu, kocaeli yılbaşı hava durumu, yılbaşında kar yağacak mı,