İYİ Parti Kocaeli Mv. Lütfü Türkkan, yerel gazeteleri ve internet sitelerini neredeyse tamamen bitirmek için hazırlandığı ifade edilen yönetmeliği meclis gündemine taşıdı

Türkkan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu:

Zaten zor ayakta duran gazetelerin bu yolla tamamen kapanması ve böylece basının susturulması mı hedeflenmektedir?

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun 13 Ocak 2023 tarihindeki olağanüstü toplantısında kabul edilen Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği, 1 Şubat 2023 tarihli ResmiGazete’de yayımlandı. Yönetmelikte yer alan maddelerin büyük bölümü 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Ancak adaletsizliklerle dolu yönetmelik, zaten zorayakta duran yerel gazeteleri ve internet sitelerini neredeyse tamamen bitirmek için hazırlanmış. Bunu özellikle yerel basının temsilcileri üstüne basa basa dile getiriyor.

DEVLETE KAYITLI VE VERGİ MÜKELLEFİ OLDUĞU HALDE, SADECE İŞİNİ YAPMAYA ÇALIŞAN GAZETECİLER PARA KAZANMADAN NASIL İSTİHDAM SAĞLAYACAK?

HİÇ GELİRİ OLMAYAN GAZETELER NASIL İSTİHDAM YAPACAK?

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, bu konuda sesini duyurmaya çalışan gazetecilerin feryadını TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, konunun muhatabı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi verdi.

İYİ Partili Türkkan önergesinde; yeni yönetmelikteki şartları yerine getiremeyen, zaten genelde sadece özel günlerde, başta belediyeler olmak üzere az sayıdaki kurum ve kuruluşlardan reklam alabilen internet gazetelerine 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren ilan vermeme yasağı getirildiğine vurgu yaptı.

Türkkan, Oktay’a “Yönetmelik hazırlanırken sektör temsilcileri ile görüşülmüş, onların görüşleri dikkate alınmış mıdır, yerel gazete temsilcilerinin görüş ve hassasiyetlerine önem verilmiş midir?”diye sordu.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın önergesi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği sorular şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.24.03.2023

Saygılarımla.

Lütfü TÜRKKAN

Kocaeli Milletvekili

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nun 13 Ocak 2023 tarihindeki olağanüstü toplantısında kabul edilen Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği, 1 Şubat 2023 tarihli ve 32091 sayılı Resmi Gazete’deyayımlanmış,yönetmelikte yer alan maddelerin büyük bölümü 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.Yeni yönetmelikteki şartları yerine getiremeyen, zaten genelde sadece özel günlerde, başta belediyeler olmak üzere az sayıdaki kurum ve kuruluşlardan reklam alabilen internet gazetelerine 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren ilan vermeme yasağı getirilmiştir.

Getirilen düzenlemelere bakıldığında; bu yönetmeliğin adaletsizliklerle dolu olduğu, bugüne kadar zorlukla ayakta kalmaya çalışan yerel gazeteleri ve internet sitelerini neredeyse tamamen bitirmek için hazırlandığı yerel gazete temsilcileri tarafından ifade edilmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1-1 Şubat 2023 tarihli ResmiGazete’de yayımlanan Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği hazırlanırken sektör temsilcileri ile görüşülmüş, onların görüşleri dikkate alınmış mıdır, yerel gazete temsilcilerinin görüş ve hassasiyetlerine önem verilmiş midir?

2-Yönetmeliğe göre; internet haber sitelerine; asgari haber sayısı, tekil ziyaretçi sayısı ve görüntülenme sayısı vb. gibi kriterler getirilmekte, belli bir sayıda istihdam sağlanması istenen gazetelerin resmi reklam yayımlama hakkı kazanabilmeleri için yayımlama taleplerinden itibaren 30 gün bekleme süresi verilmektedir.

Devlete kayıtlı olduğu ve vergi mükellefi olduğu halde, sadece işini yapmaya çalışan gazetecilerden, söz konusu yönetmelik ile adeta para kazanmadan istihdam sağlamalarının istenmesi nasıl açıklanabilir? Bu durum adil bir uygulama mıdır?

3-Günümüzde hiç geliri olmadığı halde gazetecilik yapmaya çalışanların nasıl istihdam sağlaması beklenmektedir?

4-Adeta “Önce adam çalıştırın, sonra gelir için bekleme sırasına geçersiniz." denilen, zaten zor ayakta duran gazetelerin bu yolla tamamen kapanması ve böylece basının susturulması mı hedeflenmektedir?

5-Söz konusu olumsuzluklar dikkate alınarak, özellikle yerel basının sektör temsilcileri ile bir araya gelinmesi, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin yeniden ele alınıp tekrar düzenlenmesi ve dikkat çekilen olumsuzluklar giderilerek yeni bir yönetmelik yayımlanması düşünülmekte midir?