AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, sahip olduğu huzur verici havasıyla herkesin ziyaret ederek dua etmeyi tercih ettiği yerlerin başında yer alan Ebu Eyyub el-Ensari’nin türbesini ziyaret ederek dua etti.

Katırcıoğlu türbe ziyaretini sosyal medya hesabında “İstanbul'un kalbinden Eyüp Sultan'da Ebu Eyyûb el Ensari Hazretlerinin manevi huzurunda dua’da bulunduk. Rabbim ülkemizin birlik ve beraberliğini daim eylesin. Rabb'im kabul buyursun inşallah” ifadelerinde bulundu

Ebu Eyyub El Ensari kimdir?

Tam ismi Ebu Eyyûb Halid b. Zeyd’dir. Risale-i Nur’larda “Mihmandar-ı Nebevi” ünvanı ile anılır. Eyyûb el-Ensari (ra), Hazrec kabilesinin Neccaroğulları kolundandır. Annesi Zehra bint-i Sa’d, babası Küleyb b. Sa’lebe’dir. Ebu Eyyûb (ra), Hicretten iki yıl önce Müslüman olarak, Ensar’dan İslâmiyet’i kabul eden ilk kişi oldu.

Resul-i Ekrem (asm) Medine’ye hicret ettiğinde Medineli Müslümanların her biri onu evinde misafir etmek istediler. Ancak Hz. Peygamber (asm), bir tercih yaparak onları gücendirmek istemiyordu. Bunun için devesinin çökeceği yere en yakın eve misafir olacağını söyledi. Kendisini taşıyan devenin önce bir yere çöktüğü, buradan hemen kalkıp biraz ileride tekrar çöktüğü görüldü. Resulullah (asm) oraya en yakın olan ve dedesi Abdülmuttalib’in annesi tarafından kendisine yakınlığı da bulunan Ebu Eyyûb’un (ra) evine yerleşerek burada yedi ay misafir kaldı. Bundan dolayı Ebu Eyyûb (ra) “Mihmandar-ı Nebi” ünvanıyla anıldı. Bu ev İslâmiyet’in öğretildiği bir mektep durumundaydı. Hz. Peygamber (asm) fakir muhacirlere burada yemek verir, kendisine sunulan hediyeleri fakirlere burada dağıtırdı. Ev sahiplerine her vesile ile dua eder, onların bolluğa kavuşmalarını, huzur ve afiyet içinde olmalarını dilerdi. Resul-i Ekrem (asm) kendi evine taşındıktan sonra da zaman zaman Ebu Eyyûb’un (ra) evine misafir olurdu.

Hz. Peygamber (asm) ile Bedir, Uhud, Hendek, Hayber, Mekke’nin fethi, Huneyn başta olmak üzere bütün savaşlara katılan Ebu Eyyûb (ra), savaşlarda ona zarar gelmemesi için yanından hiç ayrılmaz, hatta bazı geceler çadırı etrafında nöbet tutardı. Vahiy katibi olması sebebiyle Hz. Peygamber (asm) zamanında Kur’ân-ı Kerim ayetlerinin bir araya getirilmesine hizmet etti.

Ebu Eyyûb (ra), Medine döneminden itibaren Hz. Peygamber’den (asm) hiç ayrılmadığı, onu yedi ay evinde misafir ettiği halde, kendisinden sadece 150 hadis rivayet edilmiştir. Bunun için iki sebep gösterilebilir. Birincisi, hadis rivayetinde çok titiz olması; ikincisi ise, ömrünün savaş meydanlarında geçmesidir.

Sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanan Ebu Eyyûb (ra) “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız.”1 mealindeki ayette sözü edilen tehlikeyi, ‘savaşa gitmeyip işiyle gücüyle meşgul olmak’ şeklinde açıklardı. Bu sebeple ihtiyarlık döneminde bile her yıl bir savaşta bulunmaya gayret etti. Katıldığı seferlerin sonuncusu, Müslümanların ilk İstanbul kuşatması oldu. Onun bu kuşatmadan bir yıl sonra gönderilen Yezid b. Muaviye kumandasındaki takviye birliğinde bulunduğu da rivâyet edilmektedir. Bu rivâyette İslâm ordusu Haliç’e vardığı zaman, Ebu Eyyûb’un (ra) rahatsızlığı artmıştı; Yezid kendisini ziyaret edip bir dileğinin olup olmadığını sordu. Ebu Eyyûb da (ra) ondan askere selam söylemesini, kendisinin ölünce yıkanıp kefenlenmesini ve ordunun ilerleyebildiği en uç noktaya gömülmesini vasiyet etti. Hz. Peygamber’in (asm) “Konstantiniyye surunun dibine salih bir kişi gömülecektir” buyurduğunu söyleyerek, “Umarım ki o kişi ben olurum” dedi.

Mihmandar-ı Nebevî, Ebu Eyyûb el-Ensari Hazretleri (ra), Hicretin 49. yılında (669) vefat etmiştir. Cenaze namazını Yezid b. Muaviye kıldırmıştır. Vasiyeti üzerine ordunun ilerleyebildiği en son noktaya defnedilmiştir. Surlara yakın bir yerde birinin defnedildiğini öğrenen Bizans İmparatoru, Yezid b.Muaviye’ye haber gönderip kuşatma kalktıktan sonra o mezarı açacağını ve cesedi vahşi hayvanlara parçalatıp yedireceğini söyledi. Buna karşılık Yezid, o kişinin Peygamber sahabesi ve kendileri için önemli bir kişi olduğunu belirterek, eğer onun cesedine bir zarar verecek olurlarsa İslâm ülkesinde yıkılmadık kilise, öldürülmedik Hıristiyan bırakmayacağını İmparator’a iletti. İmparator bu tehdit üzerine geri adım atıp, Eyyûb el-Ensari’nin (ra) cesedine bir şey yapmayacağına dair söz verdi ve söz verdiği gibi mezarına dokunmadı.

İslâm ordusu kuşatmayı kaldırıp geri çekildikten sonra, Bizans halkı yıllarca Eyyûb el-Ensari’nin kabrini ziyaret ettiler, kuraklık zamanında kabrine gelip yağmur duasında bulundular. Fakat Latin istilasında Ebu Eyyûb’un (ra) türbesi de yıkıldı. Bu istiladan sonra zamanla Ebu Eyyûb’un (ra) kabri kayboldu. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u feth ettikten hemen sonra Hocası Akşemseddin’den Eyyûb el Ensari’nin (ra) kabrini bulmasını istedi.

Akşemseddin keşf yolu ile gece ışık topunun indiğini gördüğü mevkii, kabrin yeri olarak gösterdi. Burası kazıldığında iki kulaç derinlikte “Ebu Eyyûb’un mezarı burası” yazan bir taş bulundu. Günümüzde de en önemli ziyaret yerlerinden biri olan türbesi, adını Eyyûb Sultan Hazretlerinden (ra) alan İstanbul’un Eyüp semtinde bulunuyor.

Kaynak: www.risaleinurenstitusu.org

Eyüp Sultan Türbesi Nerede Ve Hangi İldedir? Eyüp Sultan Türbesi Ziyaret Günleri Ve Saatleri

Eyüp Sultan Türbesi, Müslümanlar için dini ritüellerin yerine getirildiği ülkemiz topraklarında yer alan son derece değerli ziyaret noktalarından biridir. Eyüp Sultan Türbesi'nin kutsallığı ise sıklıkla vurgulanmaktadır. Eyüp Sultan Türbesi'ni ziyaret ettikten sonra Eyüp Sultan Cami'nde Müslümanlar namazlarını kılarak, dualar etmekte ve bu özel ve manevi duyguları yükselten atmosferden ayrılmak istememektedir.


Eyüp Sultan Türbesi Nerede ve Hangi İldedir?


Eyüp Sultan Türbesi'ni Müslümanlar başta olmak üzere çok sayıda insan ziyaret etmek istemektedir. İnternet üzerinden de yoğun bir şekilde türbenin yeri araştırılmaktadır. Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunmakla birlikte yer aldığı ilçe Eyüp'tür. İlk Müslümanlardan biri olan Hazreti Eyüp'e ait olan Eyüp Sultan Türbesi, Eyüp Sultan Cami'nin hemen yanı başındadır.


Dini yönden önemli ziyaret yerlerinden biri olan Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'a gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Eyüp Sultan Türbesi'ni ziyaret ettikten sonra insanlar genellikle aileleri ve sevdikleri ile beraber Pierre Loti'de dinlenmekte ve eşsiz Haliç manzarasını bir yandan sıcak çaylarını yudumlarken doyasıya seyre dalmaktadır. Eyüp Sultan Türbesi'nin bulunduğu alanın çevresindeki Cami'nin avlusu, tarihi çınar ağacı, geçmiş zamanlarda isim yapan ünlü din bilginlerinin, devlet adamlarının mezarları farklı bir atmosfer katmaktadır.

Eyüp Sultan Türbesi Ziyaret Günleri ve Saatleri


Eyüp Sultan Türbesi'nin ziyaret gün ve saatleri, bu kutsal mekanı ziyarete gelmek isteyenler tarafından merak ediliyor. Uzak memleketlerden gelenlerin olduğu düşünüldüğünde geldiklerinde türbenin açık olmasını arzu ettiklerinden ona göre ziyaret gün ve saatlerini öğrenerek yola çıkmayı planlıyorlar.

Eyüp Sultan Türbesi, haftanın her günü yalnızca 09.30- 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Eyüp Sultan Cami ise haftanın her günü ve saati ibadete ve ziyarete açıktır.


Eyüp Sultan Türbesi Hakkında Bilgi
Eyüp Sultan Türbesi, sekiz köşeli olup tek kubbeden oluşur. Kesme taştan yapılan türbenin kubbesi, cephe yüzlerine yerleştirilmiştir. Kasnağı bulunmamaktadır. Kabartma sütunlar, cephe köşelerine yapılmıştır. Türbenin kapısının yer aldığı cephe hariç olmak üzere diğerlerinde alt-üst iki pencere vardır. Pencere sövelerinin yapımında mermer kullanılmıştır. Alt pencere kapakları ise pirinçten dökmedir. Kemerli kapısı mermerdir. Üzerine Allah ve Muhammed isimleri ve bunun altına ise Kelime-i Tevhid hak edilmiştir.
Eyüp Sultan'ın sandukasının üzerini örten örtü, Hattat Rakım Efendi'nin yazmaları ile süslemiştir. Türbenin iç bölümünde bulunan levhalar ise farklı dönemlerde hattatlar ve padişahlar tarafından yazılarak astırılmıştır. Tüm bu kıymetli eserlerin yanı sıra türbeye gelenler Hz. Muhammed döneminden kalan sancak ile peygamberin ayak izini görebilirler. Ziyaret edenler, bu sebeplerle türbe ziyareti sırasında yoğun duygular yaşamaktadır.


Eyüp Sultan Türbesi Kim Tarafından Yapıldı ve Yaptırıldı?


Eyüp Sultan Türbesi, Eyüp Sultan Cami'nin kuzey tarafında ve iç avlunun önündedir. İstanbul şehrinde inşa edilen ilk eser olarak tarihte yer alır. Osmanlı Devleti Yükselme Devri'nin büyük Türk padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1454- 1455 tarihlerinde yaptırıldığı bilinmektedir. Bir rivayete göre İstanbul kuşatması sırasında Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin'den Ebu Eyyub El-Ensari'nin kabrinin yerini bulmasını istediği ve kabrin yerinin Akşemseddin'e malum olarak tespit edildiği açıklanmaktadır.