Körfez Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda 2022 faaliyet raporu görüşüldü.

CHP Grup Başkan Vekili Sevgi Yaman rapor hakkında şunları söyledi:

“Faaliyet raporu sayfa 43’de öngörülen gelir bütçesi 420.000.000,00 TL olurken gerçekleşen gelir bütçesi 353.841.272,61 TL olmuştur. Gerçekleşen gider bütçesi ise 411.507.553,27 TL olduğu görülmektedir. Bir gerçektir ki her yıl olduğu gibi maalesef belediyemizin gelirleri ile giderleri arasında bir dengesizlik mevcuttur. Bu konu üzerinde durulması hatta gerekirse profesyonel destek alınması gereken bir konu olduğu düşüncesindeyim. Yine sayfa 48’e baktığımızda 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun 34’üncü maddesinde ödeme emri belgesine bağlandığı halde ödenemeyen tutarların bütçeye gider yazılarak emanetler hesabın alınacağı ve ilgililerine bu hesaptan ödeneceği belirtilmiştir. Bu hesap bütçe ve muhasebe yönetmeliğinin 248’inci maddesine göre 320 Bütçe emanetleri hesabıdır.

 

“DAHA BORÇLU BİR BELEDİYE HALİNE GELMİŞTİR”

Sayfa 48’e baktığımızda bütçe emanetleri hesabının 2021 yılında 52.656.131,81 TL olurken bu rakam 2022 yılında 102.051.839,67 TL’ye yükselmiştir. Yine kıdem tazminatları karşılığı hesabının 2021 yılında 9.456.023.707,12 TL’dir. Bu rakam 2022 yılında 97.388.707,12 TL’ye yükselmiştir. Bugünkü mecliste bankalardan 50 milyon kredi için yetki istiyorsunuz. 50 milyon yeterli gelecek mi tazminatlar için? Yine uzun vadeli banka kredileri hesabına baktığımızda rakam 2021 yılında 1.098.721,42 TL olurken bu rakam 2022 yılında 6.225,790,55 TL olmuştur. Yani demem şu ki Körfez Belediyesi 2021 yılına göre 2022 yılında daha borçlu bir belediye haline gelmiştir. Yine daha fazla detaya önümüzdeki ay kesin hesapta plan bütçe komisyon üyesi arkadaşımız değinecektir.

“SANAYİ TEHDİDİ ALTINDAKİ...”

Faaliyet raporu sayfa 77’e baktığımızda sanayi tehdidi altındaki Samsun ve Kabakoz bölgesindeki yerleşim alanlarının kentsel dönüşüm oranından bahsedilmiştir. Benim de her yıl önemle üzerinde durduğum bu konuda hangi aşamaya gelindiği konusunda bir oran verilmemiştir. 2022-2024 yılı güncellenmiş stratejik plana baktığımızda bu hedefin 2022 yılında %50 oranında aşama kaydedeceği ön görülmüştür. Lakin biz %50 oranında bir aşamaya varıldığını gözlemleyemiyoruz. Zaten faaliyet raporunda da gelişim gösteren bir tabloya yer verilmemiştir. Verilmediği gibi performans sonuçları tablosunda da çok başarılı olduğu gösterilmiştir. Meclis grubu olarak bu ifadenin yanlış olduğunu düşünüyoruz.

“NE YAZIK Kİ, SINIFTA KALDINIZ”

Sayfa 229’da performans sonuçları tablosunda bu hedefin çok iyi performans gösterdiği belirtilmiştir. 2019’dan 2023 yılına kadar Körfez’de alt ve üst yapı çalışmaları konusunda ne yazık ki, sınıfta kaldınız. Çalışmaların tamamlandığı yerlerde en ufak sağanak yağışta bu sorun gözler önündedir. Ve maalesef birçok bölgede de henüz çalışmalar tamamlanmamıştır. Bu konuda en güzel örnek Yavuz Sultan Selim Mahallesi Bayraktar Caddesi ve Seda Caddesindeki çalışmaların aylarca bir sonuca varmamasıdır. Mahalleli bir türlü tamamlanamayan asfalt çalışmalarından şikâyetçidir.

''BÜYÜKŞEHİR OLMADAN HİÇBİR PROJEYE BAŞLAYIP SONUÇLANDIRAMIYOR''

“Sayfa 94’ e baktığımızda otopark kapasitesinin arttırılmasından bahsedilmiştir. Performans sonuçları tablosunda performans durumu hakkında hedef üstü denmektedir. Sayfa 239’da da otopark kapasitesinin arttırılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu yüzden bu hedefin yüksek performans gösterdiğinden bahsedemeyiz. Bilhassa işlek olan bölgelerdeki otopark ihtiyacı henüz çözülememiştir. Tır parkları da buna dâhildir. Sayfa 105’ e baktığımızda kurum içi ve kurum dışı ortak yürütülen projelerden bahsedilmektedir. Yarımca Kent Meydanı, Yukarı Hereke Kent Meydanı, Çınaraltı Sahil Düzenlemesi, Özbek Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Çamlıtepe Mahallesi Spor Merkezi, Sevindikli Göleti Aktivite Parkı, Körfez Gençlik Merkezi ve Kapalı Spor Salonu , Fatih- Güney Mahallesi Kaşkaldere Spor Kompleksi, Emlak Konut Yavuz Sultan Selim Spor Kompleksi, Yarımca Yelken Kulübü Uygulama Projeleri gibi projelerin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile yapılması bekleniyor. Maalesef belediyemiz büyükşehir olmadan hiçbir projeye başlayıp sonuçlandıramıyor. Bu da belediyemiz açısından oldukça üzücüdür.

“RED GEREKÇELERİMİZİ...”

Sayfa 123’de afet ve acil durumlara yönelik tatbikat ve eğitime katılan kişi sayısından bahsedilmiştir. Bildiğimiz kadarıyla belediyemize ait afet ve acil durumlarda hizmet verebilecek profesyonel bir ekip yoktur. Mahalle afet gönüllüleri ile organize çalışmalar yürütülmektedir. Bu konuda meclis üyemiz Yelda Hanım tarafından profesyonel bir destek ekibin oluşturulması talep edilmiştir. Bu da yine üzerinde durulmasını istediğimiz önemli bir konudur. Sayfa 133’ de hayvan beslenme noktaları ve su odakları sayısından bahsedilmiştir. Sayfa 231’de performans sonuçları tablosunda bu hedefin zayıf performans gösterdiği gözlemlenmiştir. Hayvan beslenme ve su odak noktalarının arttırılabileceği düşüncesindeyiz. Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubum adına red gerekçelerimizi sayarak sözlerime son veriyor ve yüce meclisi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”