TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı seçiminde ilk tur oylama saat 14.30'da başladı. 

BİRİNCİ TUR

1. Tur oylamada toplam 581 oy kullanıldı.

AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım 331 oy aldı.  

CHP'nin adayı Erdoğan Toprak 134 oy aldı.

İKİNCİ TUR


2. Tur oylamada AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım 336 oy aldı

CHP'nin adayı Erdoğan Toprak 131 oy aldı. 

YENİ MECLİS BAŞKANI BİNALİ YILDIRIM OLDU

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım 335 oy, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak 135 oy, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 63 oy, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 40 oy, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 5 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.

Buna göre, Binali Yıldırım, üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 301'in üzerinde oy alarak, 28. TBMM Başkanı seçildi.

Binali Yıldırım Genel Kurul'da teşekkür konuşması yaptı;

"YENİ DÖNEMDE KANUN YAPMA YETKİSİ TAMAMEN MECLİS'TE"

"Yeni dönemde kanun yapma yetkisi tamamen meclis'tedir, Bundan önceki başkanımız İsmail Kahraman'a ve 27. dönemin en yaşlı sıfatıyla bu görevi yerine getiremeyen Deniz Baykal'a acil şifalar diliyorum. Yasama meclisinin oluştuğu andan itibaren Meclis Başkanı Olan Durmuş Yılmaz'a da teşekkür ediyorum. Parlamenter sistemin son Başbakanı, yeni sistemin ilk Meclis Başkanı olarak sizleri saygıyla selamlayarak ve Sayın Cumhurbaşkanıma da teşekkür ediyorum. Bu meclis Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı ve kurulduğu yerdir. Bu meclis darbelere karşı kahramanca direnen vekillerimizin olduğu yüce çatıdır."

Meclis Başkanı seçiminde 5 aday yarıştı

AK Parti adayı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 

CHP adayı İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, 

HDP adayı Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 

İYİ Parti adayı İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu.

Saadet Partisi adayı İstanbul Milletvekili Cihangir İslam

GÖREV SÜRESİ 3 YIL
 
TBMM İçtüzüğüne göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor. 
 
MECLİS BAŞKANLIK SEÇİMİ
 
TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada seçilebilmek içi üye tamsayısının üçte ikisi kadar yani 400 oy almak gerekiyor. İki turda bu oy alınamadığı taktirde üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu kadar yani 301 oy yeterli oluyor.
 
Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılıyor, dördüncü oylamada en fazla oy alan milletvekili Başkan seçiliyor.